You are currently viewing Ciasteczka migdałowe z dżemem – bezglutenowe i wegańskie
Ciasteczka migdałowe z dżemem – bezglutenowe i wegańskie

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskiePoprzednio pisałam o czarnych porzeczkach, ich właściwościach i atutach, oraz wstawiłam przepis na dżem porzeczkowy. Chciałam upiec ciasteczka owsiane z tym właśnie dżemem. Owsiane ciasteczka z dżemem bardzo lubię, a dawno nie miałam okazji ich przygotować.

Pech chciał, że nie miałam w domu już płatków owsianych. Znalazłam za to jeszcze paczkę tartych migdałów i pomyślałam, że ją wykorzystam 🙂 Upiekłam ciasteczka migdałowe z dżemem. Ciasteczka migdałowe są bezglutenowe i wegańskie, bez mleka i jajek.

Jeśli jadasz jajka, możesz dodać żółtko zamiast aquafaby. O aquafabie więcej przeczytasz tutaj 🙂

Można zamiast mąki gryczanej jasnej użyć jaglanej, lub upiec ciasteczka tylko z mąki migdałowej. Jednak ze względu na to, że nie jest to zbyt ekonomiczna opcja, ja zrobiłam casteczka migdałowe z mąki gryczanej niepalonej, ziemniaczanej i tartych migdałów, które dostaniecie w każdym supermarkecie 🙂

Takie ciasteczka migdałowe z dżemem są kruche i w smaku przypominają mi maślane ciasteczka, które jako dziecko bardzo lubiłam. W towarzystwie kawy czy herbaty stanowią bardzo przyjemną słodką przekąskę.  Dzieci się nimi zajadają, a że są na ksylitolu, bez jajek, mleka i glutenu, a dżem słodzony cukrem trzcinowym, nie ograniczam im tej przyjemności aż tak bardzo 🙂

Połączenie pysznych kruchych ciasteczek migdałowych i słodko – kwaśnego dżemu porzeczkowego sprawdziło się znakomicie. Wy możecie użyć jakiegokolwiek dżemu czy konfitury jaką macie w domu. Każda na pewno będzie smakować wyjątkowo i pysznie!

Bazowałam na przepisie z bloga paniteresoka.pl, choć zmieniłam tam co nieco i zastąpiłam mąkę pszenną i żółtko mąkami bezglutenowymi i aquafabą 🙂

Ciasteczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie

Ciasteczka migdałowe z dżemem - bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 23 ciasteczka
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
  • 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
  • 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 60 g tartych lub mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
  • Masło ucieram z ksylitolem, dodaję aquafabę i ucieram dalej.
  • Mąki mieszam z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Wsypuję mieszankę mąk do masy i ucieram.
  • Z łyżeczki masy formułuję kulkę, spłaszczam w dłoni robiąc w środku dołek na dżem. Układam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładam pół łyżeczki dżemu na każde ciasteczko i wkładam do piekarnika na 15 minut.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie

(Visited 8 315 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 22 komentarzy

  1. Monika

    Gdzie i jak długo można je przechowywać? Chciałabym zrobić je z kilkudniowym wyprzedzeniem na Święta 🙂

  2. Karolina

    właśnie jestem w trakcie pieczenia ciasteczek i okazało się ze nie mam mąki migdalowe czym ją zastapic?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zmielonymi innymi orzechami, płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi. 🙂 Powodzenia!

      1. Karolina

        udały się i wyszły przepyszne….kolejny Twój przepis dodaje do ulubionych. A jutro pora na pierniczki

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          O, świetnie 😀 Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że pierniczki również wyszły super 😀

  3. Monika

    Ciasteczka zrobione. Są pyszne. Mój bezglutenowiec się ucieszy. Dziękuję.

  4. Sylwia

    Ciastka upieczone 🙂 Wyszły przepyszne, słodkie. Zamiast margaryny dodałam masło klarowane. Myślę, że wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Pozdrawiam

  5. Estera

    Czy można czymś zastąpić masło, jeśli margaryna bezmleczna jest niedostępna?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można dodać olej kokosowy jednak sama nie próbowałam, więc nie wiem czy ciastka będą miały dobrą konsystencję

  6. Agnieszka

    Upiekłam je dzisiaj i wyszły przepyszne! Miały być drożdżówki, ale zabrakło składników (zawsze czegos zapomnę ze sklepu) 🙂 nie wiem jak wpadasz na te pomysły- gratulacje!

  7. Marcin

    Ja już głodny od samych zdjęć 🙂

  8. ModestVagabond

    Ale pysznie wyglądają. Moja babcia często robi podobne ale używa chyba kleiku lub mąki ryżowej.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 z kleikiem jeszcze nie próbowałam 🙂 może następnym razem wypróbuję!

  9. Sarna

    wyglądają uroczo 🙂 czuję że nie mogłabym sie od nich oderwać 😉

  10. Przemysław

    Ciasteczka wyglądają spoko. A ten puder ksylitolowy nie smakuje trochę sztucznie? ostatnio żona mi podała coś z ksylitolem i jakoś jednak wyczuwałem różnicę w smaku słodkości.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 Dlatego właśnie mielę najpierw ksylitol na puder, wtedy rozpuszcza się całkowicie i nie jest aż tak wyczuwalny. Dodaję go też dużo mniej niż cukru 🙂

  11. Ewelina

    Super przepis – w dodatku w takiej zdrowszej wersji 😉 pychotka

Dodaj komentarz

Recipe Rating