You are currently viewing Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej
Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej. Tylko kasza, sól i woda? Bez zakwasu hodowanego co najmniej tydzień, bez drożdży?! Niemożliwe? A jednak! 🙂 Chleb gryczany to jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o bezglutenowe pieczywo.Moje przygody z pieczeniem chleba bezglutenowego kończyły się zazwyczaj lekkim rozczarowaniem. Chlebki były dobre zaraz po upieczeniu, ale po paru godzinach, a tym bardziej po rozmrożeniu okazywały się nie do zjedzenia. Trafiłam jednak na przepis na chleb bezglutenowy, który postanowiłam wypróbować, choć nie do końca byłam przekonana czy się uda.

Chleb powstał z kaszy gryczanej niepalonej. Jest ona delikatniejsza niż ta palona, dlatego też chleb jest delikatny w smaku. Pasuje do słonych, jak i słodkich dodatków. Jest mięciutki, smaczny, nie kruszy się. Wystudzony chleb z kaszy gryczanej kroję na kromki i mrożę, tak by na dłużej zachować jego świeżość.Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Składniki na 1 blaszkę chlebową:

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej
  • 700 ml wody
  • 2 łyżeczki soli (w oryginale 3, ale na mój gust chlebek wychodzi troszkę za słony)
  • opcjonalnie ziarna słonecznika, dyni, czarnuszka, co tam macie akurat pod ręką.

Wykonanie dania: bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

  • Kasze płuczę chwilę na sitku, przekładam do miski i zalewam wodą. Odstawiam na co najmniej 8 godzin, najlepiej na noc w ciepłe miejsce.
  • Rano mieszam i uzupełnij wodę, tak by kasza była nią minimalnie przykryta. Odstawiam do wieczora.
  • Wieczorem miksuję zawartość miski, tak by jednak pozostały grudki kaszy, masa nie powinna być całkiem gładka. Dodaję sól, mieszam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia do ok 2/3 wysokości blaszki. Blaszkę z ciastem znów odstawiam w ciepłe miejsce.
  • Rano wstawiam do zimnego piekarnika, włączam grzanie góra dół na 200 st. C i piekę ok 50-55 minut.
  • Wyjmuję z blaszki. Stukam w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos, chlebek jest gotowy.
  • Studzę na kratce.

Przepis na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej pochodzi z bloga natchniona.pl

Szukasz przepisów na bezglutenowe pieczywo? Zobacz jeszcze te przepisy:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

(Visited 7 104 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Anna

    Jak najlepiej przechowywać chleb, ile czasu można? Czy można go mrozić?

  2. Laura

    Mam pytanie – wiele razy juz pieklam ten chleb i ogolnie smakuje mi tylko, ze zawsze od gory jest taka “skorupa” czy jest na to jakas rada?

  3. Laura

    Tym razem zrobiłam z sezamem i słonecznikiem. Też dobry, taki delikatny 🙂

  4. Laura

    Od 2 miesięcy jestem na diecie bezglutenowej i nie jadłam żadnego chleba w tym czasie. Stwierdziłam, że już muszę i wybrałam ten przepis skoro ten chleb “sam się robi”. Nie pożałowałam zjadłam jeszcze na ciepło z samym masłem i muszę powiedzieć, że pycha! Już planuję zrobić następny! Może dodam jakieś ziarenka, chociaż nie jest to konieczne. A ty dodajesz jakieś ziarna? Jak tak to jakie i w jakich ilościach?

    1. Gaja

      Laura, ja go uwielbiam z czarnuszką i kminkiem. Po prostu UWIELBIAM 🙂 <3

    2. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cieszę się bardzo, że Ci smakuje! 🙂 Ja zazwyczaj wsypuję ziarna na tzw oko 😉 najczęściej słonecznik, czarnuszki moje dzieci niestety nie lubią

  5. Aga

    Witaj!
    U mnie podobna historia z chlebami 😉 Porażka za porażką, aż trafiłam gdzieś, kiedyś na taki właśnie gryczany…O swoich nieudanych wypiekach powinnam założyć oddzielny temat na blogu 🙂
    Pozdrawiam, Aga

Dodaj komentarz