You are currently viewing Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem
Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem

Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosemDziś przepis na ciasto, do którego wykorzystałam biszkopt bez jajek z tego przepisu. Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem wyszedł bardzo smaczny. Biszkopt przełożyłam warstwą dżemu porzeczkowego, który przełamał ten słodki i lekko mdły smak kokosa. Przepis jest bardzo prosty. Chętnie się nim z Wami podzielę. Myślę, że jeśli nie jesteście weganami i nie unikacie w diecie jajek, możecie do tego ciasta użyć zwykłego biszkoptu na bazie jajek.

Jeśli czytaliście poprzedni wpis, to wiecie, że mój syn zażyczył sobie na urodziny tort śmietanowy z truskawkami. Kiedy jednak spróbował tego biszkoptu z kremem budyniowym i kokosem to stwierdził, że taki torcik będzie chciał na następne urodziny 🙂 Tak więc chłopak ma już plany na rok do przodu, a matka się musi dostosować 🙂

Biszkopt bez jajek z kremem kokosowym

Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem

Torcik bez jajek z kremem budyniowym na mleku kokosowym posypany wiórkami kokosa
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 8 osób
Przygotowanie 2 godz.
Łącznie 1 day 2 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Biszkopt bez jajek z aquafaby

  • 180 ml Aquafaba zalewa z puszki ciecierzycy z lodówki, lub woda po gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru niestety bez cukru ten biszkopt może się nie udać, cukier stabilizuje aquafabę
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

masa budyniowa

  • 1 opakowanie budyniu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka kokosowego lub dowolnego roślinnego
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 3 łyżki cukru lub łyżka miodu/syropu z agawy/ ksylitolu

pozostałe

  • 120 ml konfitury wiśniowej lub porzeczkowej lub dżemu
  • wiórki kokosowe

Wykonanie

Biszkopt bez jajek

  • Aquafabę z octem ubijam na sztywno, dosypuję powoli cukier i dalej ubijam.
  • Malutkim strumieniem wlewam olej dalej ubijając
  • Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
  • dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i piekę 40 minut.
    Biszkopt bez jajek z aquafaby

Masa budyniowa

  • 2/3 części mleka kokosowego zagotowuję, do reszty wsypuję zawartość torebki z budyniem waniliowym, mąkę i słodzidło. Mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Gotowy budyń studzę
  • Masło ucieram na gładką i puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram dalej. Masa gotowa.
  • Na pierwszy płat biszkoptu nakładam konfiturę i na nią połowę kremu. Kładę drugi blat ciasta i nakladam resztę kremu. Posypuję wiórkami kokosowymi

Notes

Jeśli użyliście mniejszej blaszki i macie 3 biszkopty można pierwszą warstwę posmarować samą konfiturą, na to drugi biszkopt, następnie masa budyniowa, znowu biszkopt i na górę masa budyniowa i wiórki kokosa.
Najlepiej przygotować w ciasto dzień przed podaniem, aby smaki się przegryzły, a jeśli używacie biszkoptu z aquafaby to koniecznie przełóżcie go masą dzień przed podaniem, biszkopt wtedy będzie jeszcze bardziej miękki i pyszny 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 2 976 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. kamila

    Czy do masy budyniowej zamiast maki pszennej moge dac ryzowa?

Dodaj komentarz

Recipe Rating