You are currently viewing Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Pierniczki bezglutenowe z lukrem z aquafaby
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe, wegańskie pierniki z lukrem z aquafabyZaczynam serię świątecznych przepisów od przepisu na pierniki. Nie jakieś tam zwykłe pierniki, ale bezglutenowe pierniki bez jajek, ozdobione lukrem królewskim na bazie aquafaby.

Bezglutenowe pierniki są gotowe do jedzenia od razu, ale smaczniejsze będą po 2-3 tygodniach spędzonych w metalowej puszce lub szklanym słoiku.

Do przygotowania bezglutenowych pierników wykorzystałam mieszankę mąki jaglanej, gryczanej i z tapioki (lub ziemniaczanej) i tartych lub mielonych migdałów. Ciasto bardzo ładnie dało się rozwałkować i wycinać foremkami. Bardzo polecam Wam ten przepis, bo sprawdził się znakomicie i pierniczki są chrupiące i bardzo smaczne.

Do zdobienia pierników w różnorodne wzory najlepiej sprawdza się lukier królewski na białkach jajek. Odkąd jesteśmy na diecie bez jajek, wszelkiego rodzaju ciastka i pierniki po prostu smarowałam lukrem zrobionym z gorącej wody, soku z cytryny i cukru pudru. Taki lukier ma jedną wadę, nie wyczarujecie z niego pięknych wzorów, bo zwyczajnie się do tego nie nadaje.

Z pomocą przyszło moje ostatnie odkrycie – aquafaba.

Aquafaba, czyli po prostu woda z puszki ciecierzycy, zrewolucjonizowała ostatnimi czasy cały wegański świat. Pieni się jak białko jaja. Używana w przygotowaniu wegańskich bez czy biszkoptu z powodzeniem zastępuje jajka.

Swoją drogą ciekawe kto i jak na to wpadł, że woda z ciecierzycy może mieć takie zastosowanie 😉 W każdym razie powinien dostać nobla!

Pomysł na lukier zaczerpnęłam z bloga Greenmorning

Mam w zapasie parę puszek ciecierzycy i obiecuję Wam, że będę z nimi eksperymentować 😉

A teraz, zapraszam na przepis na pierniki bezglutenowe i wegańskie ( w wersji z syropem roślinnym) z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe i wegańskie pierniki ozdobione wegańskim lukrem z aquafaby (wody z puszki ciecierzycy)
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 szt (około)
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 10 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Bezglutenowe pierniki

  • 80 g margaryny bezmlecznej lub masła
  • 2 łyżki miodu w wersji wegańskiej dowolnego syropu roślinnego
  • 1 łyżka cukru lub 0,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli

Wegański lukier z aquafaby

  • 4 łyżki Aquafaba wody z ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

Wykonanie

Bezglutenowe pierniki

  • Margarynę lub masło i miód podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję cukier.
  • Mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao przesiewam przez sito do miski. Dodaję migdały.
  • Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam. Ciasto będzie dość miękkie, ale po schłodzeniu będzie dobrze się wałkowało. Formułuję kulę, owijam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny, lub ok 15 minut do zamrażalnika.
  • Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję na grubość ok 2-5mm. podsypując mąką blat, stolnicę i wałek. Wykrawam foremką kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bezglutenowe, wegańskie pierniki z lukrem z aquafaby
  • Wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę ok 7-10minut

Wegański lukier z aquafaby

  • Wodę z puszki ciecierzycy mieszam z sokiem z cytryny. Wsypuję cukier puder i ucieram kilka minut na gładką masę. W razie potrzeby dosypujemy cukier lub dolewamy sok z cytryny.
  • Przelewam do rękawa cukierniczego i nakładam najcieńszą końcówkę do ozdabiania. Równie dobrze można użyć zwykłego woreczka, który po napełnieniu zawiązujemy szczelnie i odcinamy róg. Ozdabiamy pierniczki.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 10 872 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 30 komentarzy

  1. emilewska15@gmail.com

    Witam czy wyjdą te pierniczki jeśli nie użyje żadnego slodziwa ani miodu ani syropu klonowego? A zamiast kakao dam karo, i mielonych migdałów mam małe migdałowa

  2. Melania

    Super przepis, z pewnością wypróbuję! Mam jednak dwa pytania. Czy mogę użyć masła klarowanego zamiast masła/margaryny roślinnej i czym najlepiej zastąpić mąkę jaglaną?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 Co do pytań. Tak, można użyć masła klarowanego. Mąkę jaglaną można zastąpić większą ilością gryczanej lub np. ryżową. 🙂

      1. Magma

        Witam. przez przypadek kupiłam cieciorke w puszce zamiast ciecierzycy… czy z cieciorki lukier też się uda?

  3. Dancik

    Jak tylko przeczytałam wstęp to od razu byłam gotowa kliknąć “serduszko”, gdyby gdzieś była taka opcja ;). Nie rozczarowało mnie też wnikliwie przeczytanie reszty.
    Jak dobrze, że gdzieś tam są ludzie co tworzą takie przepisy i poświęcają swój czas na wrzucenie ich do sieci. Dzięki, że jesteś ♥️
    Na pewno wykorzystamy przepis z córką, a ozdabianie lukrem będzie nie lada frajdą

  4. Agnieszka

    A czy sok z cytryny jest niezbędny? Można czymś zastąpić? Mój synek uczulony niestety a na pewno chętnie wsunie ciasteczka z takim lukrem

    1. Kamila

      Ja daję ocet jabłkowy bo też nie może syn cytrusów 🙂

  5. Ania

    Czy pierniczki wyjdą tylko na mące gryczanej? Czy jeżeli nie dajemy migdałów (ani innych orzechów) to trzeba je zastąpić czymś innym dla uzyskania dobrej konsystencji?

  6. Kato

    Czy olej kokosowy zamiast margaryny roślinnej będzie dobrym zamiennikiem?

      1. Kato

        Wspaniale! Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!
        Podziwiam, pozdrawiam, życzę spokojnych Świąt 🙂

  7. Aga

    A mozna zastapic tylko mąkę gryczaną, mąką pszenną. My mozemy gluten. A gryka …coz corcia ma odruch wymiotny jak tylko poczuje zapach. Jaką rolę ma tapioka tutaj?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jeśli możesz mąkę pszenną, to możesz nią zastąpić gryczaną jaglaną i tapiokę. możliwe że trzeba będzie sypnąć jej więcej, bo bezglutenowe mąki bardziej chłoną płyn

      1. Aga

        🙂 dziekuję. Sprobuje tylko gryczaną zastąpić. Wydaje sie ze jaglanka doda trochę zdrowszych skladnikow. Pozdrawiam

    2. Agata

      Córcia musi mieć noseczek jak piesiunio. Maką gryczana jest niewyczuwalna, a daje super strukturę piernikom.

  8. Aga

    A mozna zastapic tylko mąkę gryczaną, mąką pszenną. My mozemy gluten. A gryka …coz corcia ma ogruch wymiotny jak tylko poczuje zapach. Jaką rolę ma tapioka tutaj?

  9. Ann

    Czy cukier puder w lukrze można czymś zastąpić? Żeby uniknąć używania cukru dla maluszków 🙂

  10. Monika

    a czy można pominąć migdały??

  11. Dorota

    Czy aquafabę można czymś zastąpić? Nie cierpię ciecierzycy i wolałabym jej nie kupować dla samej wody do lukru.
    Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Oryginalnie taki lukier królewski robi się na białkach. Jeśli nie możesz białka jajka ani aquafaby, to odpowiedniego do takiego zdobienia nie zrobisz. Możesz zrobić taki zwykły – z cukru pudru, gorącej wody i np soku z cytryny czy pomarańczy.

      1. Dorota

        Białka możemy, więc super że można ich użyć. Tylko jaką ilość i czy mają być ubite zanim wsypię dodatki?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Jedno białko razem z odrobiną soku z cytryny i 150g pudru miksuj mikserem aż uzyskasz gładki lukier. Wcześniej nie ubijaj białek. Powodzenia!

          1. Dorota

            Dzięki wielkie za podpowiedzi 😀

  12. Ania

    Hej;-) Mogę użyć pszennej mąki? Czy musi być jaglana z gryczaną?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Możesz użyć pszennej. Możliwe, że będzie trzeba dać jej troszkę więcej niż tych bezglutenowych mąk.

  13. Hania

    Mi najlepiej sie dekoruje za pomocą woreczka strunowego z obciętym rogiem 😉

Dodaj komentarz

Recipe Rating