You are currently viewing Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem
Bezglutenowe zawijańce z makiem
Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem

Zachęcona bardzo udaną próbą z wegańskimi i drożdżowymi racuchami bezglutenowymi, postanowiłam takiej samej mieszanki mąki użyć w wersji pieczonej. Jako że miałam przygotowaną większą ilość masy makowej do innego ciasta, wpadłam na pomysł na ten oto przepis. Wegańskie i bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem.Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem

Wyszło całkiem nieźle 🙂 Próby na moich domowych testerach wykazały, że takie bezglutenowe drożdżowe ciasto z makiem jest bardzo dobre, mnie również smakowało, więc przepis wstawiam 🙂 Masa makowa z tego przepisu jest uniwersalna i nadaje się do innych wypieków. Nie jest skomplikowana, a pyszna, wilgotna i zwarta, mimo że nie zawiera w sobie jajek, ani glutenu.

Nie jest to jeszcze idealne puchate drożdżowe ciasto jak na mące pszennej, ale będę nad nim pracować. Jednak w takich zawijańcach sprawdziło się świetnie i myślę, że i Wam posmakuje 🙂

Drożdżowe ślimaczki w wersji bezglutenowej zaraz po upieczeniu szybko znikają, ale przechowywane w woreczku czy zamkniętym pudełku zachowują świeżość na drugi, a nawet i trzeci dzień. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli lubicie, możecie polać gotowe zawijańce lukrem lub zmielonym na puder erytrolem, ksylitolem czy innym cukrem 🙂

Zapraszam na przepis na bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem. Bezglutenowe i wegańskie!

Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem

Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

bezglutenowe ciasto drożdżowe

  • 240 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 240 g mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej opcjonalnie
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru do wypiekow lub erytrolu, lub innego słodzidła
  • ok. 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli

masa makowa bezglutenowa

  • 250 g maku mielonego ja kupuję gotowy mielony mak
  • ok. 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego, lub 2 łyżki likieru amaretto
  • 1/2 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) opcjonalnie
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów

Wykonanie

  • Mleko podgrzewam lekko. Drożdże rozkruszam i wsypuję do 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego. Wsypuję łyżeczkę cukru i mieszam.
  • W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąki wsypuję do drożdżowego zaczynu i mieszam. Zaczyn odstawiam na 10-15 minut w ciepłe miejsce
  • Do mieszanki mąk dosypuję resztę cukru, gumę ksantanową, jeśli używam i sól. Mieszam. Wlewam zaczyn i resztę mleka roślinnego. Wyrabiam ręką chwilę i dodaję olej, wyrabiam dalej. Jeśli ciasto jest za twarde dolewam mleko, jeśli za rzadkie, mąkę. Powinno być miękkie, ale nie za bardzo, tak by dało się wałkować.
  • Wyrobione ciasto przykrywam folią aluminiową, w której robię kilka otworów wykałaczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Będzie łatwiej rozwałkować mniejsze kawałki ciasta. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt i smaruję masą makową. Zawijam w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroję na plastry o grubości ok 4 cm. Każdego ślimaczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i odstawiam na ok 20 minut, aż trochę urośnie, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 30-40 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Można polać lukrem lub posypać słodzidłem 🙂 Smacznego!

masa makowa

  • Mielony mak zalewam gorącym mlekiem, tak aby cały był przykryty i odstawiam na ok 20 minut. Jeśli masz mak niemielony, trzeba go gotować ok 30 minut, odcedzić i wystudzony przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy.
  • Rodzynki i migdały zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Migdały obieram ze skórki, po namoczeniu powinna ładnie odchodzić. Siekam drobno. Rodzynki wyjmuję z wody.
  • Mak łączę z pozostałymi składnikami masy. Aquafaby nie ubijam, dolewam po prostu w wersji płynnej. Mieszam i próbuję, ewentualnie dosładzam.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 7 549 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Magda

    A czy można pominąć ta gumę ? Czy ciasto bez niej nie wyjedzie ?

Dodaj komentarz

Recipe Rating