You are currently viewing Bezglutenowa wegańska babka piaskowa
Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Mam dla Was nowy przepis na babkę. Na blogu jest już przepis na babkę z aquafaby i mąki ziemniaczanej. Kilka osób pisało do mnie, że smak skrobi w poprzedniej babce był dla nich zbyt intensywny. Postanowiłam spróbować ponownie i stworzyłam przepis na babkę, która jest prostsza i bardziej przypomina tradycyjną babkę piaskową. Powstała więc bezglutenowa wegańska babka piaskowa. Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Taka babka idealnie będzie się prezentować na Święta Wielkanocne wśród innych świątecznych ozdób.

Przepis na wegańską babkę piaskową bez glutenu

Przepis jest prosty i myślę, że wszystkim się uda. Smakowo jestem z niej bardzo zadowolona. Dzieciaki się zajadały, a mąż prosił o jeszcze. Lepszej rekomendacji nie mogłam sobie wyobrazić 🙂 Ta bezglutenowa wegańska babka piaskowa smakowała nam od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień była nawet lepsza. Do trzeciego dnia nie dotrwała 😉

Struktura ciasta jest dość zwarta jak w babce piaskowej. Jest wilgotna, ale jak to w wypiekach bezglutenowych bywa, trochę się kruszy. Mnie to nie przeszkadza 🙂 Ważne, że podczas krojenia nic się z nią nie dzieje i nie rozpada się. Z kubkiem herbaty czy kawy smakuje przepysznie!

Nie przedłużając, zapraszam Was na przepis na takie oto cudo. Wegańska babka piaskowa bezglutenowa, a dodatkowo zastępując cukier ksylitolem łatwo przekształcimy ją w wypiek bez białego rafinowanego cukru. Polecam!

Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma na babkę o śr. 21cm
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej jasnej
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru lub 1/3 ksylitolu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru wanliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
  • garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie
  • mąka migdałowa lub zmielone migdały do posypania formy
  • cukier lub ksylitol puder do posypania gotowej babki

Wykonanie

  • Rozgrzewam piekarnik do 180st. C
  • Przygotowuję formę na babkę. Smaruję ją dokładnie margaryną i posypuję mąką migdałową.
  • Suche składniki - mąki, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier lub ksylitol (ksylitol zmiksowany na puder) mieszam w misce.
  • W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej, mleko roślinne, ocet.
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników. Od razu przelewam do formy.
  • Wstawiam do piekarnika i piekę w 180st. C przez ok 40 minut Studzę i ostrożnie wyjmuję z formy. Gotową babkę posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!

Notes

Kilka słów o zastępnikach:
Mąkę ziemniaczaną, możecie zastąpić tapiokową
Mąkę z ciecierzycy można zastąpić np. gryczaną niepaloną, jaglaną lub owsianą bezglutenową
Mąkę ryżową gryczaną lub jaglaną.
Można użyć oleju kokosowego wcześniej doprowadzonego do postaci płynnej
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

 

(Visited 18 534 times, 36 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 42 komentarzy

  1. Bałuża

    5 stars
    Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?

  2. Karolina

    1 star
    KATASTROFA! Środek babki został płynnym surowym ciastem, które wypłynęło po wyliczeniu na paterę. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem, bez żadnych zamienników, temperatura i czas pieczenia prawidłowe.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Piekarniki pieką w różny sposób. Może trzeba było jeszcze trochę potrzymać w piekarniku. Warto zanim się wyłączy sprawdzać patyczkiem czy środek jest upieczony.

  3. Monika

    Jak długo można ją przechowywać i gdzie?

  4. Dorota

    4 stars
    Nie dodałam rodzynek, ale dosypałam maku i upiekłam w zwykłej prostokątnej foremce. Ciasto wyszło bardzo dobre, ale ciut za mało słodkie (pewnie przez rezygnację z rodzynek). Robi się błyskawicznie, przepis wydrukowałam więc na pewno będę piekła.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cieszę się, że smakuje. Z rodzynkami jest takie w sam raz słodkie 🙂 Choć tutaj wiadomo, wiele zależy od osobistych preferencji i przyzwyczajeń.

  5. lampy solarne

    wygląda super!

  6. Katarzyna

    Pięknie wyrosło, ale w środku niestety zakalec. Dla mnie za bardzo czuć ciecierzyce.

    1. Ewa

      5 stars
      Też czuję ciecierzycę, ale gdybym nie wiedziała, że ona jest w składzie, to pewnie nie zwróciłabym uwagi na ten posmaczek. Ciasto wyszło smaczne

  7. Mama

    Zrobiłam babkę, wygląda oryginalnie, ale smak… niestety jest gorzkawy, strasznie czuć sodę. 1 kawałek zjedzony przez synka posmarowany dżemem truskawkowym, ale na więcej nie ma amatorów 🙁 Dałam ryżową, mąkę z ciecierzycy i ziemniaczaną, bez jaglanej, skąd może być ta gorycz?

  8. Kasia

    Czy można użyć mleka sojowego?
    Czy w formie silikonowej bez smarowania się uda?

  9. Iwona

    Czy mleko migdałowe można zastąpić kokosowym, tylko takim domowej roboty?

  10. izabela

    Jaka pojemnosc w ml ma szklanka?
    czy mozna zastapic mąkę cieciezycy mąka kokosowa lub migdalowa?
    Czy mozna pominac rodzynki?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      szklanka to u mnie 250ml. Można spróbować z mąką migdałową, kokosowa zbyt mocno wchłonie płyn, a rodzynki można spokojnie pominąć 🙂

  11. Asia

    Czy mogę zastąpić olej rzepakowy masłem klarowanym lub kokosowym olejem?

  12. Katarzyna

    Czy wyjdzie z mąki pszennej? U nas bmk i jajka zabronione i nie mam takiego arsenału mąk w domu.
    Czy proporcje te same?

    1. Awatar użytkownika

      Tak, wyjdzie ale co do proporcji, będzie trzeba je dostosować. Myślę, że nie będzie potrzeba aż tyle mleka roślinnego, wlej 3/4 porcji i w razie czego dolej. Ciasto powinno mieć standardową konsystencję jak na babkę 🙂

  13. Gotująca mama

    Udało mi się upiec babkę bez glutenu i cukru. Widzę, że jajek i mleka też można się pozbyć.

  14. Hania

    dzień dobry. Czym można zastąpić proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Niestety jestem na te produkty uczulona. Czy może jakiś przepis bezglutenowy bez użycia tych dwóch składników?

  15. Izabela

    Ucieklam, ale nie wiem co mnie pokusiło wyjąc przed ostudzeniem…i się porozpadala. Ale smak ciekawy. Akurat miałam mąkę z ciecierzycy na którą nigdy nie miałam pomysłu.

  16. Kasia

    A czy można użyć zwykle mleko? (zwierzęce:) pozdrawiam serdecznie!:)

  17. Gabi

    witam, mnie przyszło na stare lata uczyć się gotować na nowo :O
    myślę, że te zastępcze mąki można by pisać już w przepisie, żeby potem nie szukać i nie zastanawiać się czy można zamienić… np. mąka z ciecierzycy?!?, ale gorzej – kukurydziana??? i tym podobne zastępstwa
    a ponadto dla czego mąkę z ciecierzycy zastępujemy gryczaną, ale paloną???

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję za wskazówkę. A co do mąki to ciecierzycową można zastąpić gryczaną niepaloną, czyli tą jasną. Ma mniej intensywny smak niż palona, dlatego jest bardziej uniwersalna.

  18. Agnes

    Witam a czym zastapic ocet lub sok z cytryny? U nas niedozwolone 🙁

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ocet lub sok z cytryny aktywuje działanie sody. W cieście musi być coś kwaśnego, co sprawi że soda zadziała. Można dać trochę jogurtu albo sok z innego kwaśnego owocu, np z żurawiny

  19. rkr

    Witam . Mam pytanie na jaka make mogę zamienić mąkę z ciecierzycy?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak jak pisałam w uwagach: Mąkę z ciecierzycy można zastąpić np. gryczaną niepaloną, jaglaną lub owsianą bezglutenową 🙂

  20. green goodies

    bardzo fajny przepis, babka wygląda apetycznie! 🙂

  21. Agata

    Właśnie upiekłam czekam aż wystygnie. Pytanie tylko co do wielkości formy. To jest taka mniejsza babka niż zwykła? Mi wyszła do połowy foremki. Chyba że coś źle zrobilam?

  22. Hanna

    Świetny przepis, na pewno będzie świąteczna niespodzianką dla mojej bezglutenowej córki

  23. Ewa

    Świetny pomysł! Nareszcie będe mogła pochwalić się rodzinie, że bezglutenowe święta są możliwe 🙂
    Na pewno przepis wypróbuję, dziękuję.
    I jak się tak rozglądam po blogu, to chyba zostanę z Tobą na dłużej.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Recipe Rating