You are currently viewing Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy
Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy

Aquafaba jak zrobić aquafabeAquafaba, to jak dla mnie odkrycie stulecia. Zwykła woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy albo zalewa z ciecierzycy w puszce, a tak zrewolucjonizowała świat wegański!

Nazwa Aquafaba pochodzi od łac. aqua – woda oraz faba – fasola i powstała stosunkowo niedawno – w 2013 r.  Jak dokładnie doszło do odkrycia zastosowania w kuchni wody z gotowania ciecierzycy możemy poczytać na oficjalnej stronie aquafaby.

W tym wpisie – Aquafaba filmik i podstawowe informacje znajdziesz filmik pokazujący jak ubijam aquafabę. Jest tam również obszerny wpis, w którym poruszam wszystkie kwestie, jakie najczęściej pojawiają się w Waszych pytaniach.

Jej głównymi składnikami jest białko i skrobia. Stanowi doskonały zamiennik jajka. Jeśli chcemy zastąpić 1 jajko w przepisach potrzebujemy 3 łyżki aquafaby. Jeśli chcemy zastąpić samo żółtko – wystarczy 1 łyżka płynu, a jeśli samo białko – 2 łyżki. Jeśli używamy aquafaby w cieście gdzie zastępujemy jajka, nie musimy jej ubijać, a po prostu dodać do ciasta odpowiednią ilość płynu zgodnie z opisem powyżej.

Gdy jednak chcemy zastąpić nią pianę z białek, musimy pamiętać o kilku zasadach, aby dobrze się ubiła i nie opadła. Poniżej postaram się wymienić najważniejsze punkty, których trzeba przestrzegać, jeśli chcemy zrobić np bezy czy biszkopt.

Możemy używać wody z zalewy z ciecierzycy z puszki. Jeśli potrzebujemy ją ubić, bo planujemy zrobić np. bezy czy biszkopt lub np. taką babkę to warto ją wcześniej zredukować na ogniu.

Możemy jednak sami ugotować ciecierzycę i uzyskać doskonałą aquafabę od razu. Poniżej przepis na taką aquafabę uzyskaną z gotowania suchej ciecierzycy.

Pod przepisem znajdziecie  informacje i wskazówki jak z nią postępować.

Jak Wasze doświadczenia w wykorzystywaniu aquafaby? Próbowaliście już coś z niej wyczarować?

Aquafaba jak zrobić aquafabe

Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy

Kategoria: Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 szklanka AF
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz. 12 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3 szklanki ciecierzycy suchej
  • 3-4 szklanki wody + woda do namoczenia ciecierzycy

Wykonanie

  • Ciecierzycę wsypuję do dużej miski i zalewam wodą. Wody powinno być dość dużo, musi wystawać kilka cm ponad ciecierzycę. Pozostawiam na całą noc min 8 godzin a najlepiej 12 lub więcej, aby ziarna się namoczyły.
  • Rano odcedzam ciecierzycę (wodę wylewam). Przesypuję ziarna do garnka i zalewam świeżą wodą - ok 3-4 szklanek. Woda powinna wystawać trochę ponad ziarna. Gotuję ok 1,5 godziny pod przykryciem.
  • Po tym czasie odcedzam ciecierzycę. Płyn z gotowania to właśnie Aquafaba. Z tej ilości ciecierzycy wychodzi ok 1 szklanka płynu.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Niedługo pojawią się kolejne po wegańskich kokosankach, biszkopcie, bezglutenowym brownielukrze do ozdabiania ciastek, i bezglutenowej babce bez jajek przepisy na pyszne, bezjajeczne desery i ciasta!

Na moim profilu na Facebooku i Instagramie wstawiłam post z zapytaniem o kolejne przepisy z aquafaby. Wpiszcie swoje typy 🙂 Póki co mam po jednym głosie na każdy pomysł licząc z Instagramowym postem 🙂

Zasady, których trzeba przestrzegać, aby Aquafaba dobrze się ubiła:

  1. Jeśli chcemy zrobić z niej bezy lub biszkopt najlepiej wcześniej ją zredukować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zredukowana aquafaba będzie stabilniejsza,
  2.  Aquafabę należy ubijać w czystej i suchej misce, najlepiej szklanej lub metalowej. Nie może być ani śladu tłuszczu w naczyniu, w którym się ją ubija,
  3. Do ubitej piany nie możemy bezpośrednio wlewać tłuszczu, bo aquafaba opadnie,
  4. Zaczynamy miksować na niższych obrotach i stopniowo zwiększamy obroty miksera,
  5. Dodajemy cukier (najlepiej zwykły, granulowany) bardzo, bardzo powoli, po łyżeczce i odczekać kilkanaście sekund, zanim dodamy następną porcję,
  6. Jeśli pieczemy bezy, to najlepiej wysuszać je w temperaturze 100st.C przez ok 1,5 – 2 godziny. Są gotowe, jeśli delikatnie odchodzą od papieru do pieczenia. Z góry mogą być lekko lepiące, po wyschnięciu będą ok.
  7. Bezy po upieczeniu pozostawiam w zamkniętym piekarniku, aż wystygną,
  8. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

To chyba tyle, jeśli będziecie mieć jakieś problemy, to piszcie w komentarzu. Jednak bardzo ważne jest próbowanie, wyczucie swojego piekarnika, wyczucie konsystencji, a to przychodzi z czasem. Nie poddawajcie się po pierwszych nieudanych próbach! 🙂

(Visited 55 292 times, 6 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 35 komentarzy

  1. Jadwiga Juszczak

    Czy miksujemy po ugotowaniu wodę razem z ciecierzycą?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie, nie. Ciecierzycę wykorzystujemy do innych przepisów. Aquafaba to właśnie sama woda z gotowania ciecierzycy.

  2. Gosia

    Czy aquafabę można zrobić “na zapas” i w jakiś bezpieczny sposób ją przechowywać (np. mrozić w mniejszych porcjach)? Czy trzeba ją zużywać na bieżąco?

  3. Alicja

    Nie ma to jak skopiować czyjś artykuł, nie zmieniając nawet tekstu i robić sobie fejm kuchenny.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Proszę o informację o jakim artykule Pani mówi, bo ja nic tutaj nie kopiowałam…

  4. Andrzej Łukowski

    Redukując aquafabę uzyskałem dosyć ciemną jej barwę i gęstą konsystencję. Czy efekt moich starań będzie użyteczny, czy też należy uznać mój eksperyment za nieudany?

      1. Andrzej Łukowski

        Dziękuję za informację! Jako, że poprzednia porcja, którą już od pewnego czasu przechowuję w zamrażalniku była znacznie jaśniejsza, wolałem się upewnić. Mam wrażenie, że konsystencja tej ostatniej przypominała po schłodzeniu (przed zamrożeniem) galaretę.

  5. Renia

    Czy konieczne jest moczenie ciecierzycy?

  6. liza

    Cześć jak sztywno Wam się ta aqafaba ubija? Mi to jakoś średnio wychodzi.Z gotowanej przeze mnie – wcale, a była raz z szybkowaru, raz normalnie gotowana, teraz poddałam się i z puszki.No piana jak z białek to to nie jest.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Powinna się ubić tak sztywno jak białka. Z puszki na pewno się ubije, może trzeba to robić dłużej? Jeśli chodzi o gotowaną przez siebie, to tutaj podałam przepis na to jak to zrobić, by uzyskać dobrą aquafabę: https://nicponwkuchni.pl/aquafaba-od-podstaw-jak-zrobic-aquafabe/
      Tą, którą masz z gotowania, możesz zredukować na małym ogniu podgrzewając przez ok 10 minut aż zredukuje się o ok 30% i wtedy schłodzoną ubić 🙂 Powodzenia!

  7. Karolino, jutro zamierzam zrobić biszkopt ciemny z aquafaby jak to jest z tym olejem? Trzeba go dodać, a mowisz, że do piany oleju nie można wlewać? Chyba ze chodzi o pianę bez cukru? Inne pytanie. Ja gotuję ciecierzycę w 3 razy większej ilości niż jej mam. Wody raczej więcej mi wtedy wychodzi. Czy ja redukować? Jutro rano ugotuje 500 g ciecierzycy, właśnie się moczy ☺️

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cześć 🙂 W przepisie na biszkopt olej dodajemy do aquafaby ubitej z cukrem, ale i tak trzeba to robić bardzo ostrożnie i powoli, by nie opadło zbyt mocno. Z takiej ilości wody, wyjdzie dość rzadka aquafaba, więc na pewno bym ją zredukowała 🙂 Powodzenia!

  8. Beata

    Co zmaczy zredudowac aquafabe?

  9. Magda

    Ja nie olewam wody od razu, tylko zostawiam ciecierzycę w wodzie aż ostygnie. Potem wkładam na 12 godzin do lodówki. Woda odlana po tych zabiegach jest gęsta jak ta z puszki.

  10. Sówka

    Każdą roślinę strączkową gotuje się na początku na dużym ogniu BEZ POKRYWKI! A pianę zbiera się łyżką i wyrzuca, bo to trucizna.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Możesz podzielić się jakimś źródłem tych informacji? Z tego co wiem, moczenie w wodzie właśnie pozbawia substancji, które mogą zaszkodzić. Z otwartą pokrywką za dużo aquafaby by już mi nie pozostało 🙂

      1. gzub

        zostanie sporo – nie chce mi się szukać informacji, ale strączki zawierają substancje, które mają wpływ na tarczycę – zdrowy człowiek raczej nie musi się tym przejmować, ale np. taka hashimoto już bardziej – w ciągu pierwszych 10 minut te substancje ulatują, więc problem z głowy – dodatkowo zauwazyłem, że strączki gotowane w ten sposób + moczenie oczywiście, są chyba mniej wzdęciogenne 😉

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Dzięki za wyjaśnienie! Może rzeczywiście warto ją gotować w ten sposób. Muszę spróbować 🙂

  11. Agnieszka

    Zamierzam zrobić kokosanki. Jeśli potrzebuje tylko 4łyżek aquafaby a chce użyć z puszki i muszę ją zredukować, też musi trwać 10min? Czy ten czas się tyczy większej ilości ?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, to dotyczy większej ilości. Może zredukuj całą zawartość puszki przez ok 5 minut i to co zostanie przelej sobie do np słoika na później. Można trzymać w lodówce kilka dni, lub zamrozić 🙂 5 minut dla aquafaby potrzebnej do kokosanek wystarczy 🙂

      1. Agnieszka

        Wyszły bardzo dobre, tylko mało sie kleiło i ciężko je formowac 🙂 ile czasu mogę przechowywać aqafabe w lodówce?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          cieszę się że smakowały 🙂 Aquafaba w lodówce spokojnie może stać kilka dni. Można ją ewentualnie zamrozić 🙂

        2. Ala

          Witaj! Zawsze mam zagwostke czy chłodzić aquafabe czy może równie dobrze ubić się w temperaturze pokojowej??

  12. Blanka

    Człowiek uczy się przez całe życie! Dziękuje za ten wpis! Od dziś odkrywam świat z Aquafabą

  13. Amina

    Uwielbiam wykorzystywać aquafabę w kuchni 🙂 ale nie wiedziałam, że można z niej zrobić bezy 😉
    Pozdrawiam ! 🙂

  14. Rytmy Natury

    Często robię hummus bo kocham go wręcz 🙂 Od istnieniu aquafaby wiem od dłuższego czasu i zawsze zapominam ją zrobić. Zanim sobie przypomnę woda po cieciorce wylana. Mam nadzieję, że w końcu ją zrobię 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Spróbuj zrobić z niej bezy, albo pyszny piankowy mus, który lada dzień opublikuję, a już zawsze będziesz pamiętać, żeby jej nie wylać 😀

  15. Rocky

    Nigdy nie jadłam vegańskiej bezy! Nie wiedziałam, że takie istnieją 😉 uwielbiam kuchnię wegańską, więc muszę spróbować Aquafaby 😉 pozdrawiam!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niedługo pojawi się na takie bezy przepis 🙂 zapraszam do śledzenia bloga, żeby nie przeoczyć 😉 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Recipe Rating