Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/zupa-z-pieczonej-dyni-i-papryki-z-azjatycka-nuta/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Lato dobiegło końca, dziś pierwszy dzień jesieni. Mimo, że jest to moja najmniej ulubiona pora roku, pewnie większości z Was też, to ma ona swój urok... na prawdę 🙂

Dla mnie, jesień w kuchni pachnie dynią, papryką, imbirem, cynamonem czyli wszystkim tym czego użyłam do przygotowania nowego przepisu - Zupa z pieczonej dyni i papryki. Muszę przyznać, że na sezon dyniowy czekałam z utęsknieniem! Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pachnie nieziemsko! Ta mieszanka przypraw korzennych, cynamonu, ostrej papryki, unoszący się po domu zapach pieczonej papryki i dyni to coś co od razu poprawia humor w te ponure chłodne dni!

Zupa z pieczonej dyni i papryki jest doskonała szczególnie teraz, kiedy w domach mamy chłodno,  sezon grzewczy jeszcze się nie rozpoczął, a jak ktoś mieszka na parterze tak jak ja to już koniecznie musi sobie taką zupkę zapodać...polecam!

 

Składniki dania: Zupa z pieczonej dyni i papryki z azjatycką nutą

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido
  • 4 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1,5 - 2 l. bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • pół płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki kuminu
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne

Wykonanie dania: Zupa z pieczonej dyni i papryki z azjatycką nutą

  • Dynię kroję na części, usuwam pestki. Paprykę kroję na pół, usuwam gniazda nasienne.  Układam cząstki dyni i paprykę skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 190ºC przez ok 40 minut aż dynia będzie miękka.
  • Gorącą paprykę zawijam w folię aluminiową i wkładam do woreczka foliowego. Po ostudzeniu skórka z papryki łatwo dzięki temu zejdzie. Obieram ze skóry również przestudzone cząstki dyni.
  • Cebulę kroję w kostkę i smażę na oliwie w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaję pokrojone na mniejsze części paprykę i dynię, chwilę smażę razem.
  • Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
  • Blenduję na gładki krem. Dodaję przyprawy, solę do smaku.
  • Podaję zupę posypaną podprażonymi pestkami dyni.
  • Smacznego!
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 134 times, 1 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/zupa-z-pieczonej-dyni-i-papryki-z-azjatycka-nuta/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram