Wegańskie kokosanki z aquafaby bez jajek i mleka

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Wegańskie kokosanki z aquafabyKokosanki są jedną z moich ulubionych słodkich przekąsek. Kiedy musiałam przejść na dietę bezjajeczną, bezmleczną to nie mogłam przeboleć tego, że nie mogę ich jeść. Próbowałam różnych przepisów na wegańskie kokosanki, ale jednak zawsze w smaku były trochę inne niż oryginalne i nie byłam zadowolona z efektu. Za to te kokosanki z aquafaby to strzał w 10.

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam jak wykorzystuje się aquafabę w kuchni wegańskiej do przygotowania np. bezy, pomyślałam sobie, że muszę spróbować zrobić z niej kokosanki.  Zrobiłam 🙂 i muszę przyznać, że smakują identycznie jak te na białku! Ja jestem zachwycona! 🙂 Chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatnie wilgotne.

Więcej o tym, co to jest aquafaba i inne przepisy z jej wykorzystaniem znajdziecie tutaj. W skrócie napiszę, że aquafaba to woda, w której gotowała się ciecierzyca, lub zalewa z ciecierzycy w puszce. Jest doskonałym zamiennikiem jajka. Ubija się na sztywno jak białka.

Do przygotowania za jej pomocą bez czy makaroników, a także takich kokosanek, najlepiej jest ją zredukować o ok 30%. Czyli podgrzewać na małym ogniu aż zmniejszy się objętość, następnie schłodzić. Do ubijania używać mocno schłodzonej aquafaby z lodówki.

Wydruk przepisu
Wegańskie kokosanki z aquafaby
Kokosanki bez białka jajka, bezglutenowe
Wegańskie kokosanki z aquafaby
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 4 łyżki Aquafaba zredukowanej i zimnej (patrz opis powyżej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180-200 g wiórków kokosowych
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 4 łyżki Aquafaba zredukowanej i zimnej (patrz opis powyżej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180-200 g wiórków kokosowych
Wegańskie kokosanki z aquafaby
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 160ºC
  2. Aquafabę ubić w misce na sztywną pianę. Dodawać bardzo powoli cukier ubijając dalej.
  3. Wsypać wiórki kokosa i wymieszać łyżką
  4. Z masy formować małe kulki wielkości orzechów włoskich. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia. Przechowywać po wystudzeniu w szczelnym pojemniku. Smacznego!

 

(Visited 2 553 times, 4 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

    1. Ja zawsze do bez lub kokosanek używałam zredukowanej. Myślę, że można spróbować z taką prosto z puszki, może będą po prostu bardziej płaskie, a może wyjdą takie jak moje 🙂 Nie wiem, nie próbowałam. Proszę dać znać jak wyszły takie z niezredukowanej aquafaby 🙂

    1. Niestety najlepiej stabilizuje aquafabę, ale myślę że w kokosankach śmiało można zamienić biały na trzcinowy, kokosowy albo syrop klonowy lub ksylitol – choć ten ostatni polecałabym zmielić na puder i użyć zdecydowanie mniej niż białego w przepisie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *