You are currently viewing Wegańskie brownie z jeżynami na mące orkiszowej
Wegańskie brownie z jeżynami na mące orkiszowej

Dziś przedstawiam przepis na wegańskie brownie z jeżynami. Równie dobrze smakowałoby z malinami, porzeczkami, lub innymi w miarę kwaśnymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, ja użyłam świeżych jeżyn, które bardzo, ale to bardzo lubię 🙂

Muszę Wam się do czegoś przyznać. Mam najlepszą teściową na świecie 🙂 wieczorem przy niej wspomniałam,  że poszłabym gdzieś nad jezioro pozbierać jeżyn, a na drugi dzień otrzymałam pełne wiaderko tych pysznych owoców nazbieranych przez nią i moją kochaną szwagierkę 🙂 No i jak tu jej nie chwalić? 🙂

Część spałaszowaliśmy od razu, a resztę dodałam do ciasta. Wykonanie tego ciasta brownie z jeżynami jest banalnie proste i ekspresowe. Jeśli w cieście nie ma jajek, to oszczędzamy mnóstwo czasu – nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ubijać, mieszać delikatnie piany…itd itd…tyle roboty! 🙂 tutaj wszystko tylko mieszamy i gotowe! Wypróbujcie!

Zapraszam na przepis!

Wegańskie brownie z jeżynami

Składniki: Wegańskie brownie z jeżynami

  • 3 szklanki mąki orkiszowej – ja używam jasnej
  • 1 szklanka ksylitolu ( lub 1,5 – 2 szklanki białego cukru)
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • dwie garści owoców -jeżyn, malin wedle uznania 🙂

Wykonanie: Wegańskie brownie z jeżynami

  • Mąkę, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w jednej misce
  • Składniki mokre – gorącą wodę ocet, olej i ekstrakt mieszam w drugiej misce.
  • Wlewam składniki mokre do suchych, mieszam dość szybko do połączenia się i wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję owocami.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 30-40 minut – do czasu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
  • Posypuję cukrem pudrem
(Visited 2 782 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Magda

    KOCHANY NICPONIU czy można użyć octu ryżowego ??

    1. Awatar użytkownika

      To mnie teraz zagięłaś, bardzo dawno nie robiłam tego brownie, a widzę że w przepisie nie podałam. Z tego co pamiętam, to te proporcje podawałam na dużą blaszkę ok 35×25 cm.

  2. Daria | bezgrzesznarozpusta.pl

    Brzmi pysznie!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      I pysznie smakuje! Ah, jeszcze trochę i jeżynki prosto z krzaka będzie można zrywać, już nie mogę się doczekać!

Dodaj komentarz