Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląskDziś mam dla Was pyszną propozycję na ciepłą kolację czy lekki obiad. Tarta z kurkami i rozmarynem. Tarta oczywiście bezglutenowa i bez nabiału, wegańska.Ta bezglutenowa i wegańska tarta z kurkami jest pyszna, ciasto wychodzi idealne jeśli tylko będziemy się trzymać kilku zasad.

W cieście kruchym bardzo ważne jest, by nie ogrzewało się zbytnio przy wyrabianiu. Składniki powinny być zimne, a woda dodawana do ciasta wręcz lodowata. Wyrabianie i wałkowanie powinno trwać jak najkrócej. Ciasto wstawione do piekarnika powinno być obciążone np suchą fasolą lub specjalnie przeznaczonymi do tego obciążnikami.  Moje ciasto zawsze trochę popęka na brzegach, ale nie ma to jakiegoś znaczenia, bo smak rekompensuje wszystko 🙂

Farsz do tarty z kurkami powinien być dobrze przyprawiony, dlatego ilość soli i pieprzu kontrolujcie przy smażeniu 🙂

Muszę przyznać, że nie zbyt często robię tarty. Jednak kupując kurki pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie pomysł na tą tartę z kurkami. Ciasto kruche zrobiłam z mieszanki mąki gryczanej, ryżowej z brązowego ryżu i kukurydzianej, Równie dobrze można użyć skrobi ziemniaczanej zamiast mąki kukurydzianej jeśli nie tolerujecie jej w swojej diecie 🙂 Mieszankę mąk podpatrzyłam tutaj.

Koniecznie sprawdźcie też inne moje propozycje na wykorzystanie grzybów. Pyszną opcją jest to risotto z grzybami. Z takimi kurkami smakowało by jeszcze lepiej!

Lubicie tarty? preferujecie na słodko czy wytrawnie? 🙂 Dajcie znać w komentarzach czym najchętniej je faszerujecie 😀

 


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
(Visited 887 times, 1 visits today)
Wydruk przepisu
Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska
Pyszna tarta bez mleka jajek, mięsa i glutenu
tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląsk
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
bezglutenowy spód do tarty
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ja użyłam z brązowego ryżu
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g margaryny bezmlecznej
  • 6 łyżek lodowatej wody
farsz
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
  • garść włoskich orzechów
  • 1 łyżka śmietany kokosowej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
bezglutenowy spód do tarty
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ja użyłam z brązowego ryżu
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g margaryny bezmlecznej
  • 6 łyżek lodowatej wody
farsz
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
  • garść włoskich orzechów
  • 1 łyżka śmietany kokosowej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląsk
Sposób przygotowania
  1. Mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję pokrojoną w kostkę zimną margarynę i rozrabiam palcami.
  2. Dodaję po łyżce lodowato zimnej, najlepiej schłodzonej kostkami lodu, wody i wyrabiam szybko ciasto.
  3. Formułuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na godzinę.
  4. Rozgrzewam w tym czasie piekarnik do 190st.C i zabieram się za farsz
  5. Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki. Odstawiam na kilka minut po czym wałkuję je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wielkość ciasta powinna być kilka cm większa niż forma, by dokładnie przylegało do brzegów formy. Przekładam do wysmarowanej dokładnie margaryną formy do tarty zdejmując papier do pieczenia. Nakłuwam ciasto widelcem, obciążam suchą fasolą i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190st. C piekarnika.
Farsz do tarty z kurkami
  1. Grzyby myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Większe kroję na kawałki, mniejsze zostawiam w całości.
  2. Cebulę kroję w półplasterki, orzechy i listki rozmarynu siekam drobno.
  3. Na łyżce oleju smażę cebulę, Jak się zeszkli, dodaję grzyby. Smażę na średnim ogniu przez ok 7-10 minut, aż kurki zaczną się lekko rumienić. Dodaję rozmaryn, sól i pieprz oraz orzechy i smażę chwilę dalej.
  4. Dodaję łyżkę śmietanki kokosowej. W szklance mleka migdałowego rozpuszczam łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewam mleko z mąką. Mieszam aż zacznie gęstnieć.
  5. Farsz wykładam na upieczony spód tarty i wstawiam do piekarnika nagranego do 180st.C na ok 25-30 minut.

  1. Kurki uwielbiam 🙂 a w tarcie jeszcze nie jadłam 🙂 muszę wypróbować Twój przepis. Tarta prezentuje się Wybornie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *