Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami
Szybkie ciasto z dyni
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania pieczenia 45 minut
Porcje
forma keksowa 30cm
Składniki
  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich lub dowolnych innych orzechów lub nasion
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego może być olej kokosowy
  • 1 szklanka pure z dyni upieczonej dyni zmiksowanej na gładko
  • 1 mały banan
  • 3 łyzki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania pieczenia 45 minut
Porcje
forma keksowa 30cm
Składniki
  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich lub dowolnych innych orzechów lub nasion
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego może być olej kokosowy
  • 1 szklanka pure z dyni upieczonej dyni zmiksowanej na gładko
  • 1 mały banan
  • 3 łyzki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody
Szybkie ciasto z dyni
Sposób przygotowania
  1. Suche składniki, czyli mąki, sodę i proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
  2. W drugiej misce mieszam mokre składniki – olej (jeśli kokosowy to w postaci płynnej) pure z dyni, zgnieciony banan, syrop i mleko lub wodę i ocet.
  3. Wlewam do suchych składników i mieszam razem łyżką. Wsypuję dodatki w postaci posiekanych orzechów i mieszam. Przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekę 40-45 minut
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
(Visited 1 504 times, 1 visits today)