Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskiePierogi bezglutenowe to kolejny przepis związany ze Świętami Bożego Narodzenia, które niebawem będziemy obchodzić. Mój mąż nie wyobraża sobie Wigilii bez ruskich pierogów…ba! on sobie życia bez ruskich pierogów nie wyobraża! 🙂 Oczywiście dla niego standardowo wersja z pszennej mąki i z serem, choć muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o farsz, to ten z poniższego przepisu jest identyczny w smaku jak oryginalny ruski. Mój mąż nie poczuł różnicy, a wierzcie mi, on ruskich pierogów zjadł w życiu tysiące 🙂

Ciasto bezglutenowe na pierogi nie jest tak elastyczne, jak z mąki pszennej, co wiąże się z pewną trudnością w ich lepieniu. Trzeba po prostu je rozwałkować na ok. 1-2 mm i złożyć bez naciągania ciasta. Ciasto wałkuję się ładnie, jeśli podsypie się mąką z tapioki. Po ugotowaniu są miękkie i delikatne. Ciasto się nie rozpada. Moim dzieciom takie pierogi bardzo smakują.

Uwaga: Pierogi można mrozić. Wyjmujemy zamrożone by się rozmroziły i podsmażamy na patelni. Nie wkładamy do wrzątku! 🙂 

Co do techniki wykonania pierogów, to można rozwałkować część ciasta i wykrajać kółka szklanką, albo robić to tak, jak to opisałam poniżej. Ja zostałam nauczona tego drugiego sposobu przez moją teściową i mi tak wygodnie. Sprawdźcie, co będzie dla Was najlepsze.

Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, spróbuj tego tradycyjnego najlepszego ciasta na pierogi. Tutaj w wersji z farszem mięsnym.

Wydruk przepisu
Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie
Pyszne pierogi ruskie bez glutenu z farszem bez sera
Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 50 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
szt (około)
Składniki
ciasto bezglutenowe na pierogi
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-1,5 szklanki gorącej wody lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
farsz do pierogów ruskich bez sera
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soli lub więcej, do smaku
Czas przygotowania 50 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
szt (około)
Składniki
ciasto bezglutenowe na pierogi
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-1,5 szklanki gorącej wody lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
farsz do pierogów ruskich bez sera
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soli lub więcej, do smaku
Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
Farsz do pierogów ruskich bez sera
  1. Najpierw przygotowuję farsz, aby zdążył wystygnąć. Gotuję obrane ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Zalewam 3 szklankami wrzątku i gotuję 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewam wody aby się nie przypaliła.
  2. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju
  3. Ugotowane ziemniaki gniotę, dodaję kaszę jaglaną, posmażoną cebulę i przyprawiam solą i pieprzem i wyciskam sok z połowy cytryny. Odstawiam do ostygnięcia
ciasto bezglutenowe na pierogi
  1. Obie mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję olej i gorącą wodę. Mieszam najpierw łyżką, później wyrabiam ręką ciasto. Powinno być dość wilgotne, aby się nie rwało.
  2. Ciasto przykrywam folią spożywczą. Odrywam kawałek i z niego formułuję wałek, który kroję na kawałki o szerokości ok 2 cm. Każdy kawałek formułuję w kulkę i rozwałkowuję małym wałkiem (lub butelką 😉 ) Podsypuję mąką z tapioki, gryczana się do tego nie nadaje. Jeśli wolicie tradycyjny sposób, możecie rozwałkować większy placek i wykrawać kółka szklanką. Pozostałe po wykrojeniu ciasto łączę z pozostałym pod folią. Ciasto pod folią i tak zazwyczaj trochę wysycha w trakcie lepienia, więc przed wałkowaniem kolejnej jego części, dolewam odrobinę wody.
  3. Nakładam farsz na środek ciasta i zlepiam brzegi. Staram się tak formułować farsz, bym nie musiała naciągać ciasta, które może pęknąć. Pierogi gotuję partiami po ok 10 szt. w dużej ilości osolonego wrzątku ( do którego wlewam 2 łyżki oleju) ok 5 minut od wypłynięcia. Układam na talerz, tak by się nie dotykały. Po wyschnięciu odwracam każdy na drugą stronę, żeby się nie przykleiły do talerza.
  4. Smacznego!

 

(Visited 8 611 times, 7 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

    1. Nie podsypywałaś ich może mąką gryczaną? Tak się działo jak do podsypywania używałam gryczanej mąki. Ciasto musi być przykryte cały czas podczas lepienia,trzeba pilnować by nie wyschło. Lepiej się też sklejają jeśli namoczonym palcem z wodą nawilżymy brzegi.

      1. Właśnie, nie. Podsypywałam skrobią z tapioki. Zrobiłam z połowy porcji, więc nawet nie było co przykrywać.
        Co do lepienia, to wiem. Tyle, że właśnie jak je składałam i sklejałam to zaczynały pękać tu między farszem a miejscem gdzie się zlepia. I wcale dużo farszu nie nakładałam.
        Może to przez piątek 13-tego ale w smaku ciasto super

        1. Właśnie je zrobiłam ponownie i pękały wtedy kiedy ciasto było za suche. Myślę, że to kwestia tego, że ciasto było za suche. W trakcie lepienia ciasto wysycha, albo mocniej chłonie wodę i trzeba nawet dolewać na bieżąco po troszkę. Dopisałam to w przepisie. Mam nadzieję, że następnym razem będzie łatwiej 🙂

  1. Uwaga! Po pierwsze proporcje na farsz są o wiele za duże! Wyszedł cały garnek i teraz będę musiała chyba a sucho zjeść,. Proporcje ciasta z jednej szklanki do 40 pierogów? No raczej nie. Musiałam dorabiac ciasto wyszło mam 30 z podwójnego ciasta. Niewygodny przepis, nie polecam 🙁

    1. Dziękuję za komentarz. Farsz jeśli tak dużo zostało można zamrozić i na następny raz już tylko przygotować ciasto 😉 jeśli chodzi o ilość pierogów, to pewnie dużo zależy od ich wielkości i grubości ciasta. U mnie wychodzi ok 40 sztuk z tej porcji 1,5 szkl. mąki w sumie. Mam nadzieję że mimo niezadowolenia z ilości i proporcji w smaku były dobre 🙂 Pozdrawiam!

    1. Na pewno można zastąpić mąką/skrobią ziemniaczaną. W bezglutenowych ciastach dodatek skrobi nadaje odpowiedniej konsystencji. Z podanych można spróbować mąkę z cieciorki, quinoa, ale nie próbowałam i nie wiem czy pierogi będą się ładnie lepić i nie rozpadną podczas gotowania 🙂 Proszę dać znać jak wyszło 🙂

  2. Karolina, tego mi było trzeba 🙂 Szukam przepisu na pierogi bezglutenowe które nie rozpadną się podczas gotowania i wiele już prób przeszłam 🙂
    Ten przepis bardzo mi się podoba. A pierogi wyglądają na trwałe. Kolejny przepis na moją wish listę. Chyba stąd nie wyjdę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *