Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym
Papryki faszerowane po meksykańsku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella opcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
  • 100 ml wegańskiego majonezu*
  • 3-6 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella opcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
  • 100 ml wegańskiego majonezu*
  • 3-6 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Papryki faszerowane po meksykańsku
Sposób przygotowania
  1. Z papryk odcinam górną część ( z ogonkiem), wycinam gniazda nasienne. Układam na blaszce. Polewam odrobiną oliwy wewnątrz i posypuję solą. Jeśli papryki nie są stabilne i nie chcą stać, podcinam delikatnie spód, tak by stały prosto 🙂
  2. Ryż gotuję ok 15 minut w osolonej wodzie
  3. W tym czasie siekam cebulę i czosnek. Wrzucam je na rozgrzany olej i podsmażam aż się zeszklą. Dodaję mięso mielone i smażę do momentu kiedy mięso zmieni kolor i się zetnie. Nie dłużej. Dodaję przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Po chwili dodaję przepłukaną fasolę i kukurydzę. Zdejmuję z ognia.
  4. Mieszam mięso oraz ugotowany ryż, Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Przekładam farsz do przygotowanych papryk. Posypuję mozzarellą dla osób, które jadają nabiał. Przykrywam odciętą wcześniej częścią. Do naczynia, w którym są papryki wlewam wodę, tak, by sięgała 1-2cm od dna. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 30-40 minut
  6. Podaję z sosem czosnkowym. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  7. Smacznego!
Inne informacje
  • wegański majonez z tego przepisu KLIK
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
(Visited 289 times, 1 visits today)