Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Składniki
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu
Porcje: litry
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
  2. Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
  3. Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
  4. Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
  5. Smacznego! 🙂
Udostępnij ten przepis
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1 438 times, 13 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram