You are currently viewing Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie
Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie

Grzanka z jajkiem w koszulceKolejna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie to grzanka z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado. Takie śniadanie to mistrzostwo świata! Wbrew pozorom przygotowanie takiej grzanki nie wymaga bardzo wiele czasu, choć pewnie jest to propozycja na jakieś leniwe weekendowe poranki, kiedy możemy się delektować smakiem tak przygotowanego śniadania.

Jeżeli lubicie szpinak i jajka to taka grzanka z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado na pewno Was nie zawiedzie. Połączenie smaków jest idealne 🙂

Ja najbardziej lubię kiedy żółtko jest całkiem płynne. Kiedy robiłam to zdjęcie, poczułam lekki zawód, bo żółtko było za mocno ścięte, więc jeśli macie małe jajka 2,5 minuty im w zupełności wystarczą.

Pomysł na ułożenie jajka w koszulce na grzance i szpinaku zaczerpnęłam z tego przepisu.

Grzanka z jajkiem w koszulce

Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie

szpinakiem i awokado
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 grzanki
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 3 min.
Łącznie 18 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 150 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu

Wykonanie

  • W rondelku zagotowuję wodę z octem. Szpinak myję czosnek siekam. Awokado kroję w paseczki i polwam sokiem z cytryny
  • Na patelni na rozgrzanym maśle lub oliwie podsmażam czosnek. Dodaję szpinak dużą szczyptę soli i podsmażam aż liście zmiękną. W międzyczasie na innej patelni lekko posmarowanej masłem układam kromki pieczywa i robię grzanki.
  • Jajka delikatnie wbijam do osobnych miseczek. Kiedy woda z octem się zagotuje delikatnie wlewam do niej jajka. Gotuję 2,5-3minuty w zależności od wielkości jajek i preferencji co do stopnia ścięcia żółtka 🙂
  • Na grzankę układam szpinak, awokado i ugotowane jajko. Posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 4 012 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 8 komentarzy

  1. Aneta

    Super. Ja znałam wersję, gdzie zamiast szpinaku grzanka posmarowana jest koncentratem pomidorowym, takim gęstym ze słoiczka.

  2. Daria

    Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem 3 punkt sposobu przygotowania. Mam rozbić jajko, wlać jego zawartość do miseczki (białko + żółtko), a następnie przelać to do wody z octem? Nie wyjdzie mi z tego papka zamiast jajka? Pytam, bo się nie znam, a chciałabym zrobić na śniadanie któregoś dnia dla bliskiej osoby i nie chciałabym tego zepsuć 🙂

    1. Awatar użytkownika

      tak, dokładnie 🙂 do miseczki białko z żółtkiem, tak by żółtko pozostało w całości i to wlewamy powoli do wody z octem. Ocet sprawia, że tak wlane jajko się nie rozpadnie. Mam nadzieję, że się uda, możesz spróbować najpierw zrobić samo jajko i poćwiczyć, ale myślę, że jak zrobisz pierwszy raz to przekonasz się że to proste 🙂

  3. Ola

    Przetestowane, pojedzone, przepyszne!!! 😉

Dodaj komentarz

Recipe Rating