Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/chlebek-ziolowy-mace-orkiszowej/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Składniki
ciasto na chlebek ziołowy
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
masło ziołowe
  • 120 g masła lub margaryny bezmlecznej ewentualnie oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Porcje: mała tortownica
Sposób przygotowania
Masełko ziołowe
  1. Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.
ciasto na chlebek ziołowy
  1. Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  2. Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
  4. Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  5. Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut. Smacznego!
Inne informacje

Jeśli używasz oliwy zamiast margaryny lub masła, wlewaj ją powoli do posiekanych ziół i czosnku wymieszanych z solą do  uzyskania konsystencji pesto, które łatwo będzie rozsmarować na plackach ciasta.

Udostępnij ten przepis
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1 321 times, 1 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/chlebek-ziolowy-mace-orkiszowej/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram