You are currently viewing Piknikowa ciabatta z grillowanymi warzywami
Piknikowa ciabatta z grillowanymi warzywami

Ciabatta z grillowanymi warzywamiPogoda w końcu zaczęła nas dopieszczać. Sezon grillowy wielu z Was pewnie już zaczęło. Ja majówkę spędziłam nad morzem i odpoczywałam na tyle ile moje dzieci mi pozwoliły 🙂 Po powrocie od razu musiałam wziąć się do pracy, bo przygotowywałam imprezę urodzinową męża. Od kiedy wróciłam z warsztatów, o których pisałam tutaj, wiedziałam już, że przy najbliższej okazji muszę wykorzystać inspiracje na piknikowe przekąski, które tam poznałam. I tak dziś podzielę się z Wami jednym z tych przepisów, a w kolejce czekają kolejne 🙂 Dziś więc, zapraszam Was na piknikową kanapkę – Ciabatta z grillowanymi warzywami. Pyszna, po prostu pyszna! Na grilla, na imprezę w domu, na piknik, bardzo fajna opcja. Zapakowane w folii można zabrać ze sobą do pracy czy na grillową imprezę ze znajomymi i przed podaniem wrzucić na chwilę na grilla.

Zachęcam do wypróbowania!

To, czym ten przepis się wyróżnia, to dressing, użyty do zamarynowania grillowanych warzyw. Nadaje nietuzinkowego smaku całej kanapce! Połączenie smaków i struktur w tym niby prostym daniu bardzo zaskakuje i zachwyca.

Na warsztatach jako wędliny użyliśmy kindziuka. Ja postanowiłam wykorzystać domową, pieczoną pierś z indyka. Indyka upiekłam według przepisu Olgi Smile i był naprawdę soczysty i pyszny 🙂 Bardzo dobry na ciepło, a i taka ciabatta z grillowanymi warzywami w jego towarzystwie nabrała charakteru 🙂

Jeśli chcecie, możecie użyć dowolnej, ulubionej wędliny, lub cokolwiek co macie akurat w lodówce 🙂

Jak Wam się podobają takie kanapeczki?

Jeśli się podobają, udostępnijcie je swoim znajomym! Niech i oni skorzystają z pomysłu na urozmaicenie imprezy na świeżym powietrzu! 🙂

Ciabatta z grillowanymi warzywami

Piknikowa ciabatta z grillowanymi warzywami

Kategoria: Śniadania i kolacje
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 kanapki
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 ciabatty
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie serka koziego do smarowania
  • 1 papryka czerwona
  • garść ulubionych kiełków
  • 4 plasterki pieczonego indyka

dressing do grillowanych warzyw

  • 5 łyżek oleju z pestek dyni może być inny ulubiony olej lub oliwa
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • garść listków melisy
  • garść listków pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka orzechów włoskich, nerkowców lub innych ulubionych

Wykonanie

  • Ciabatty kroję na pół i wydrążam środek, tak by powstały kieszonki, w które upcham dużą ilość warzyw 😉
  • Bakłażana i cukinię kroję w 1cm plasterki. Bakłażana wzdłuż, cukinię w poprzek, ale trochę na ukos, żeby plasterki były większe 😉 Solę i pozostawiam, aby puściły sok. Dzięki temu pozbędziemy się niechcianej goryczki z warzyw. Po kilkunastu minutach odsączam je papierowym ręcznikiem
  • Paprykę kroję na ćwiartki.
  • Na mocno rozgrzanej grillowej patelni grilluję warzywa. Nie za długo, tak by zachowały odrobinę chrupkości 🙂
  • Przygotowuję dressing. Siekam melisę i pietruszkę. W miseczce mieszam olej, sok z pomarańczy, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku oraz posiekane podprażone orzechy. Grillowane warzywa zalewam dressingiem i mieszam. Odstawiam na kilka minut, by warzywa przeszły smakiem dressingu.
  • Spód ciabatty smaruję serkiem kozim, układam plaster piersi indyka, na to układam plaster bakłażana, dalej cukinię i garstkę kiełków. Przykrywam górną częścią ciabatty. Tak przygotowaną kanapkę zawijam ciasno w folię aluminiową aby zachować jej kształt i odstawiam na min. kilkanaście minut.
  • Przed samym podaniem można taką kanapkę włożyć na chwilę na rozgrzanego grilla, ale nie jest to konieczne 😉 Może brzmi to skomplikowanie, ale mówię Wam - warto! 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 1 203 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 13 komentarzy

  1. Aleksandra Załęska

    Pyszota 🙂 Robię w weekend 🙂

  2. Karolina

    Muszę spróbować, bo wyglada smacznie. 🙂

  3. Danutaka

    Brzmi zachęcająco, wygląda również na smaczne. Może spróbuję.

  4. Aneta Grenda

    Uwielbiam ciabatę 🙂 Wygląda smakowicie i kolorowo w tej piknikowej wersji 🙂 Super pomysł na spotkania w większym gronie 🙂 Zapewne przepis wykorzystam 🙂

  5. Monika

    Pycha, na pewno w najblizszym czasie zapodam sobie i mezowi takie kanapeczki <3 <3

    1. Awatar użytkownika

      Z samymi warzywami też na pewno będzie pysznie! 🙂 serek kozi można zastąpić hummusem, albo innym smarowidłem 🙂 na warsztatach robiliśmy pastę z selera, pasowałby idealnie! Na blogu znajdziesz wiele przepisów dostosowanych do diety wegańskiej. Zapraszam! 🙂

  6. Łukasz

    Dziękuję bardzo- przepis na pewno się przyda 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating