Pierogi z mięsem — czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

Pierogi z mięsem — czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/pierogi-z-miesem/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Z niedzielnego obiadu u teściowej wyniosłam mięso z rosołu, mając w głowie pomysł na jego wykorzystanie. Ciasto na pierogi miałam zamrożone, więc wybór dania na następny dzień był przesądzony. Mój syn bardzo lubi pierogi z mięsem.

Pamiętam, kiedy w zeszłym roku byliśmy na urlopie i stołowaliśmy się na mieście przez 2 tygodnie, syn za każdym razem zamawiał pierogi z mięsem. Szczerze mówiąc mi też by się nie znudziły, choć oczywiście takie zrobione samemu w domu są o niebo lepsze! Zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem, mimo tego że są dość pracochłonne.

Mięso z rosołu często wykorzystuję do różnego rodzaju dań. Najczęściej są to farsze do pierogów, krokietów czy pyz, a czasem do sałatki. Z takiego mięsiwa można również przygotować pyszną pastę na chleb.

Tutaj pokazałam ciasto na pierogi bezglutenowe, a dziś tradycyjne ciasto na pierogi pszenne z farszem mięsnym. Takie pierogi polane skwarkami może nie są daniem fit, ale warto od czasu do czasu się skusić. Zawsze możecie z takiej okrasy zrezygnować jeśli jesteście na diecie 🙂

Zapraszam!

A jak Ty wykorzystujesz mięso z rosołu?

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem - czyli jak wykorzystać mięso z rosołu
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
40 sztuk 40 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
40 sztuk 40 minut
Czas gotowania
15 minut
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem - czyli jak wykorzystać mięso z rosołu
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
40 sztuk 40 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
40 sztuk 40 minut
Czas gotowania
15 minut
Składniki
ciasto na pierogi
  • 500 g mąki
  • 60 ml oleju
  • ok. 200 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz z mięsa
  • 600-800 g mięsa ugotowanego wołowe i drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
ciasto na pierogi
  1. Składniki ciasta wyrabiam uważając żeby się nie poparzyć, najpierw łyżką później ręką, aż będzie gładkie i elastyczne.
  2. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam kółka szklanką.
    Pierogi z mięsem
  3. Na każde kółko kładę łyżeczkę farszu, brzegi ciasta lekko zwilżam wodą i sklejam
    Pierogi z mięsem
  4. Odkładam na stolnicę lub blat posypany mąką.
    Pierogi z mięsem
  5. Pierogi wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
farsz mięsny do pierogów
  1. Mięso mielę bardzo drobno, lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
    Farsz do pierogów z mięsem
  2. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do mięsa. Przyprawiam. Farsz powinien być dość mocno pieprzny.
  3. Jeśli farsz jest za suchy, a zwykle tak jest, dodaję kilka łyżek rosołu lub w ostateczności wody. Mięso musi się kleić a nie rozsypywać.
Udostępnij ten przepis

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem


Print Friendly
(Visited 535 times, 1 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/pierogi-z-miesem/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

8 Comments

  1. też ostat­nio mia­łam pie­ro­gi z mię­sem z roso­łu, ale samo dro­bio­we. Pierw­szy raz robi­łąm i farsz był nie­co zbyt suchy. Twój prze­pis na cia­sto podo­ba mi się bar­dziej, może następ­nym razem go wyko­rzy­stam

    • Dzię­ku­ję 🙂 Jed­nak do wsze­la­kich far­szów samo dro­bio­we może być za suche. Ja zawsze mie­szam, albo z woło­wym, albo z wie­przo­wym — naj­le­piej się nada­je kar­ków­ka 😉 Zapra­szam do wypró­bo­wa­nia tego prze­pi­su, mam nadzie­ję że wyj­dzie pysz­nie 🙂

  2. Pięk­ne pie­ro­gi 🙂 Już wiem jak to się robi, żeby po ugo­to­wa­niu nadal były tak pucha­te jak przed 😀 Dzię­ku­ję! Mi zawsze wycho­dzą nie­co szczu­plej­sze, ale doda­ję nie­bez­piecz­ni mało far­szu się oka­zu­je 🙂 Pozdra­wiam ser­decz­nie!

    • Dzię­ku­ję 🙂 ja tam far­szu upy­cham ile wle­zie 😀 cia­sto jest ela­stycz­ne i moż­na pona­cią­gać, żeby się ład­nie zle­pi­ły 🙂 no chy­ba że bez­glu­te­no­we, to już trze­ba tak bar­dziej oszczęd­nie 🙂 pozdra­wiam!

  3. Odkąd pamię­tam rosół zawsze ozna­czał pie­ro­gi i jeśli jakimś cudem nie został zje­dzo­ny do ostat­niej kro­pli to tak­że pomi­do­ro­wą 😛 Co praw­da nie prze­pa­dam na pie­ro­ga­mi z mię­sem, ale naro­bi­łaś mi takiej ocho­ty na pie­ro­gi, że chy­ba sku­szę się na zro­bie­nie ruskich 😉

  4. Uwiel­biam takie pie­ro­gi… i jesz­cze ruskie i ze szpi­na­kiem, z kaszą gry­cza­ną… wszyst­kie! Ja mię­so z roso­łu zawo­żę mamie, bo ona kocha lepić pie­ro­gi! Mi na to bra­ku­je cza­su 😉

    • U mnie teścio­wa jest mistrzy­nią pie­ro­gów, jak lepi to hur­to­wo! ja nie robi­łam za czę­sto, ale moja rodzi­na uwiel­bia więc cza­sem się zda­rza. Fakt, tro­chę pra­co i cza­so­chłon­ne, ale war­to 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*