Pierogi bezglutenowe i wegańskie — ciasto na pierogi bezglutenowe

Pierogi bezglutenowe i wegańskie — ciasto na pierogi bezglutenowe

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/pierogi-bezglutenowe-i-weganskie/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Pierogi bezglutenowe to kolejny przepis związany ze Świętami Bożego Narodzenia, które niebawem będziemy obchodzić. Mój mąż nie wyobraża sobie Wigilii bez ruskich pierogów...ba! on sobie życia bez ruskich pierogów nie wyobraża! 🙂 Oczywiście dla niego standardowo wersja z pszennej mąki i z serem, choć muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o farsz, to ten z poniższego przepisu jest identyczny w smaku jak oryginalny ruski. Mój mąż nie poczuł różnicy, a wierzcie mi - on ruskich pierogów zjadł w życiu tysiące 🙂

Ciasto bezglutenowe na pierogi nie jest tak elastyczne jak z mąki pszennej, co wiąże się z pewną trudnością w ich lepieniu. Trzeba po prostu je rozwałkować na ok 1-2 mm i złożyć bez naciągania ciasta. Ciasto wałkuję się ładnie, jeśli podsypie się dość dużą ilością mąki z tapioki. Po ugotowaniu są miękkie i delikatne. Ciasto się nie rozpada. Moim dzieciom takie pierogi bardzo smakują. 

Co do techniki wykonania pierogów, to można rozwałkować część ciasta i wykrajać kółka szklanką, albo robić to tak, jak na zdjęciach poniżej. Ja zostałam nauczona tego drugiego sposobu przez moją teściową i mi tak wygodnie. Sprawdźcie co będzie dla Was najlepsze.

Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej spróbuj tego tradycyjnego najlepszego ciasta na pierogi. Tutaj w wersji z farszem mięsnym.

Pierogi bezglutenowe i wegańskie
Pierogi bezglutenowe i wegańskie
Wydruk przepisu
Pyszne pierogi ruskie bez glutenu z farszem bez sera
Porcje Czas przygotowania
40 szt (około) 50 min
Czas gotowania
5 min
Porcje Czas przygotowania
40 szt (około) 50 min
Czas gotowania
5 min
Pierogi bezglutenowe i wegańskie
Pierogi bezglutenowe i wegańskie
Wydruk przepisu
Pyszne pierogi ruskie bez glutenu z farszem bez sera
Porcje Czas przygotowania
40 szt (około) 50 min
Czas gotowania
5 min
Porcje Czas przygotowania
40 szt (około) 50 min
Czas gotowania
5 min
Składniki
ciasto bezglutenowe na pierogi
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
farsz do pierogów ruskich bez sera
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Porcje: szt (około)
Sposób przygotowania
Farsz do pierogów ruskich bez sera
  1. Najpierw przygotowuję farsz, aby zdążył wystygnąć. Gotuję obrane ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Zalewam 3 szklankami wrzątku i gotuję 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewam wody aby się nie przypaliła.
  2. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju
  3. Ugotowane ziemniaki gniotę, dodaję kaszę jaglaną, posmażoną cebulę i przyprawiam solą i pieprzem i wyciskam sok z połowy cytryny. Odstawiam do ostygnięcia
ciasto
  1. Obie mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję olej i gorącą wodę. Mieszam najpierw łyżką, później wyrabiam ręką ciasto.
  2. Ciasto przykrywam ściereczką. Odrywam kawałek i z niego formułuję wałek, który kroję na kawałki o szerokości ok 2 cm. Jak na zdjęciu. Każdy kawałek formułuję w kulkę i rozwałkowuję małym wałkiem (lub butelką 😉 ) Podsypuję mąką z tapioki, gryczana się do tego nie nadaje. Jeśli wolicie tradycyjny sposób, możecie rozwałkować większy placek i wykrawać kółka szklanką.
    Pierogi ruskie bezglutenowe i wegańskie
  3. Nakładam farsz na środek ciasta i zlepiam brzegi. Pierogi gotuję partiami po ok 10 szt. w dużej ilości osolonego wrzątku ( do którego wlewam 2 łyżki oleju) ok 5 minut od wypłynięcia. Układam na talerz, tak by się nie dotykały. Po wyschnięciu odwracam każdy na drugą stronę, żeby się nie przykleiły do talerza.
  4. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

Pierogi ruskie bezglutenowe i wegańskie

Pierogi ruskie bezglutenowe i wegańskie

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 3 552 times, 17 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/pierogi-bezglutenowe-i-weganskie/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

7 Comments

  1. Czy zamiast mąki gry­cza­nej mogę użyć ryżowej?

  2. Uwa­ga! Po pierw­sze pro­por­cje na farsz są o wie­le za duże! Wyszedł cały gar­nek i teraz będę musia­ła chy­ba a sucho zjeść,. Pro­por­cje cia­sta z jed­nej szklan­ki do 40 pie­ro­gów? No raczej nie. Musia­łam dora­biac cia­sto wyszło mam 30 z podwój­ne­go cia­sta. Nie­wy­god­ny prze­pis, nie polecam 🙁

    • Dzię­ku­ję za komen­tarz. Farsz jeśli tak dużo zosta­ło moż­na zamro­zić i na następ­ny raz już tyl­ko przy­go­to­wać cia­sto 😉 jeśli cho­dzi o ilość pie­ro­gów, to pew­nie dużo zale­ży od ich wiel­ko­ści i gru­bo­ści cia­sta. U mnie wycho­dzi ok 40 sztuk z tej por­cji 1,5 szkl. mąki w sumie. Mam nadzie­ję że mimo nie­za­do­wo­le­nia z ilo­ści i pro­por­cji w sma­ku były dobre 🙂 Pozdrawiam!

  3. Mam pyta­nie, czy mąkę z tapio­ki, mogę zastą­pić jagla­ną, z cie­cior­ki, ew.quinoa?

    • Na pew­no moż­na zastą­pić mąką/skrobią ziem­nia­cza­ną. W bez­glu­te­no­wych cia­stach doda­tek skro­bi nada­je odpo­wied­niej kon­sy­sten­cji. Z poda­nych moż­na spró­bo­wać mąkę z cie­cior­ki, quinoa, ale nie pró­bo­wa­łam i nie wiem czy pie­ro­gi będą się ład­nie lepić i nie roz­pad­ną pod­czas goto­wa­nia 🙂 Pro­szę dać znać jak wyszło 🙂

  4. Karo­li­na, tego mi było trze­ba 🙂 Szu­kam prze­pi­su na pie­ro­gi bez­glu­te­no­we któ­re nie roz­pad­ną się pod­czas goto­wa­nia i wie­le już prób przeszłam 🙂
    Ten prze­pis bar­dzo mi się podo­ba. A pie­ro­gi wyglą­da­ją na trwa­łe. Kolej­ny prze­pis na moją wish listę. Chy­ba stąd nie wyjdę.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*