Pączki bez mleka i jajek – pyszne i proste

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Pączki bez mleka i jajekPączki bez mleka i jajek są tak samo pyszne, jak takie świeże prosto z piekarni. Nie odbiegają zupełnie smakiem od oryginalnych. Przygotowuję pączki nie zbyt często, ale przy okazji tłustego czwartku nie mogłam ich nie zrobić 🙂

Pączki z tego przepisu są pyszne, mięciutkie pulchne i znikają w zatrważającym tempie.

Pączki lubimy wszyscy. Dla syna przygotowałam bezglutenowe pączusie, które wstawiłam już na bloga- klik, a dla nas takie na zwykłej pszennej mące.

Nie jestem fanką ulepszania pączków do wersji light i fit. Według mnie pączek musi być smażony najlepiej na smalcu i polany lukrem 🙂 Pieczone to są drożdżówki 😉 Tłusty czwartek nie byłby tłustym czwartkiem, gdybyśmy wszyscy przerzucili się na pieczone pączki. Raz w roku można nie zwracać uwagi na kalorie!

Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu na wegańskie pączki bez mleka i jajek!

Wydruk przepisu
Pączki bez mleka i jajek - pyszne i proste
z konfiturą truskawkową
Pączki bez mleka i jajek
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 30 minut
Porcje
szt
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
  • 50 ml oleju
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy (zamiennik jajka) można pominać
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • konfitura truskawkowa lub inna
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 30 minut
Porcje
szt
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
  • 50 ml oleju
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy (zamiennik jajka) można pominać
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • konfitura truskawkowa lub inna
Pączki bez mleka i jajek
Sposób przygotowania
  1. Drożdże rozpuszczam w 50ml mleka i dosypuję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam Odstawiam na 15 minut
  2. Mąkę przesiewam przez sito. Dodaję cukier, sól, rozczyn, ekstrakt drożdżowy, aquafabę, resztę mleka i wyrabiam ciasto. Dodaję olej i wyrabiam dalej. Ciasto jest dość miękkie. Jeśli klei się do rąk dolewam jeszcze odrobinę oleju. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    Wyrośnięte ciasto na pączki
  3. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm. Wykrawam kółka i układam na środku każdego konfiturę. Zlepiam brzegi formułując kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na następne 15 minut.
    Pączki bez mleka i jajek
  4. Smażę na głębokim oleju przez ok 2-3 minuty z każdej strony.
    Pączki bez mleka i jajek
Pozostałe informacje

Łatwiej byłoby konfiturę wstrzyknąć do gotowych pączków szprycą. Jeśli taką macie, rozwałkujcie ciasto odrobinę grubiej. Pączki będą się zdecydowanie lepiej prezentowały niż moje 🙂

Zobacz również:

Najlepsze pączki bezglutenowe i wegańskie

Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane


(Visited 446 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Super proste i szybkie a do tego pyszne ja użyłam jajek i mleka krowiego bo nie jesteśmy uczuleni. Jeszcze nie skonczylam smażyć a juz polowy ich nie było

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *