Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/mus-czekoladowy-weganski-bezglutenowy/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Zachęcona przepisem na mus czekoladowy, który gościnnie pojawił się na moim blogu tutaj zapragnęłam stworzyć przepis na taki mus czekoladowy, którym będę mogła poczęstować moich alergików, czyli mus czekoladowy wegański i bezglutenowy. Z pomocą przyszła moja ukochana Aquafaba, dzięki której nasza dieta bezmleczna i bezjajeczna  ostatnio nabrała nowego wymiaru. Mam tyle pomysłów na jej wykorzystanie, że chyba zapiszę je w formie e-booka do ściągnięcia, żebyście mogli z niego korzystać w każdej chwili. Co myślicie?

Wracając do musu 🙂 Wyszedł delikatny i puszysty jak pianka. Słodki, ale przełamany kwaskowym posmakiem owoców. Chrupiące suszone maliny dodawały ciekawej struktury i chrupkości. Po prostu bajka! Musicie wypróbować koniecznie! Taki mus czekoladowy wegański nadaje się nie tylko dla wegan. Każdemu, kto lubi czekoladę będzie smakował 🙂

Aquafabę możemy  uzyskać z  puszki ciecierzycy, albo możemy ją zrobić sami gotując po prostu suche ziarna ciecierzycy. Tutaj instrukcja jak to zrobić, jakie proporcje ciecierzycy i wody należy użyć by uzyskać ok 1 szklankę aquafaby. Na potrzeby tego deseru nie musimy redukować aquafaby, wystarczy taka prosto z puszki, lub ugotowana jak we wpisie z instrukcją 🙂

Do posypania deseru użyłam suszonych suszonych malin, które pokruszyłam drobno. Takie suszone maliny, i inne suszone owoce, jak. np truskawki, porzeczki itp możecie kupić tutaj. Przypominam, że wpisując kod rabatowy "Nicpoń" przy zakupach powyżej 75zł otrzymacie przesyłkę gratis oraz paczkę suszonych jabłek w prezencie!

Spróbujcie też innych przepisów na wegańskie desery z użyciem aquafaby, np. biszkopt, babka bezglutenowa i wegańska, kokosanki.

A tym czasem zapraszam do zasmakowania czekoladowej chmurki z suszonymi owocami 🙂 Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie czekoladowe musy 🙂 Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 3 656 times, 5 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/mus-czekoladowy-weganski-bezglutenowy/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas oczekiwania
1 godzina
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas oczekiwania
1 godzina
mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas oczekiwania
1 godzina
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas oczekiwania
1 godzina
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
  2. Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
  3. Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
  4. Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
  5. Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
  6. Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.
Udostępnij ten przepis

14 Comments

  1. Boski deser. Nasz mały aler­gik uwielbia 

  2. Cie­ka­we 🙂 Restau­ra­cje coraz czę­ściej odwie­dza­ją ludzie z róż­ny­mi dole­gli­wo­ścia­mi… Takie wpi­sy poma­ga­ją radzić sobie z nowy­mi wyzwaniami…

    • Dokład­nie 🙂 Faj­nie by było jak­by coraz wię­cej restau­ra­cji bra­ło pod uwa­gę oso­by z róż­ne­go rodza­ju aler­gia­mi opra­co­wu­jąc menu 🙂

  3. Koniecz­nie muszę wybró­bo­wać. Bar­dzo lubię czy­tać Two­je prze­pi­sy. Momen­ta­mi bywa­ją dla mnie bar­dzo abstrakcyjne.

  4. Świet­ny prze­pis, muszę zro­bić w koń­cu tę aqu­afa­bę, zapla­no­wa­łam robie­nie hum­mu­su więc będzie jak zna­lazł. Prze­pis lądu­je do wypróbowania 😉

  5. Wyglą­da cie­ka­wie i dobrze, że dla aler­gi­ków bo jest ide­al­nie dla mnie

  6. Struk­tu­ra tego musu wyglą­da obłędnie 🙂

  7. Wyglą­da prze­pysz­nie. Pew­nie to pyta­nie padło już wie­le razy, ale czy w dese­rze nie czuć sma­ku ciecierzycy?

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*