Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

mus czekoladowy wegański i bezglutenowyZachęcona przepisem na mus czekoladowy, który gościnnie pojawił się na moim blogu tutaj zapragnęłam stworzyć przepis na taki mus czekoladowy, którym będę mogła poczęstować moich alergików, czyli mus czekoladowy wegański i bezglutenowy.

Z pomocą przyszła moja ukochana Aquafaba, dzięki której nasza dieta bezmleczna i bezjajeczna  ostatnio nabrała nowego wymiaru. Mam tyle pomysłów na jej wykorzystanie, że chyba zapiszę je w formie e-booka do ściągnięcia, żebyście mogli z niego korzystać w każdej chwili. Co myślicie?

Wracając do musu 🙂 Wyszedł delikatny i puszysty jak pianka. Słodki, ale przełamany kwaskowym posmakiem owoców. Chrupiące suszone maliny dodawały ciekawej struktury i chrupkości. Po prostu bajka! Musicie wypróbować koniecznie! Taki mus czekoladowy wegański nadaje się nie tylko dla wegan. Każdemu, kto lubi czekoladę będzie smakował 🙂

Aquafabę możemy  uzyskać z  puszki ciecierzycy, albo możemy ją zrobić sami gotując po prostu suche ziarna ciecierzycy. Tutaj instrukcja jak to zrobić, jakie proporcje ciecierzycy i wody należy użyć by uzyskać ok 1 szklankę aquafaby. Na potrzeby tego deseru nie musimy redukować aquafaby, wystarczy taka prosto z puszki, lub ugotowana jak we wpisie z instrukcją 🙂

Do posypania deseru użyłam suszonych suszonych malin, które pokruszyłam drobno. Takie suszone maliny, i inne suszone owoce, jak. np truskawki, porzeczki itp możecie kupić tutaj. Przypominam, że wpisując kod rabatowy „Nicpoń” przy zakupach powyżej 75zł otrzymacie przesyłkę gratis oraz paczkę suszonych jabłek w prezencie!

Spróbujcie też innych przepisów na wegańskie desery z użyciem aquafaby, np. biszkopt, babka bezglutenowa i wegańska, kokosanki.

A tym czasem zapraszam do zasmakowania czekoladowej chmurki z suszonymi owocami 🙂 Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie czekoladowe musy 🙂 Smacznego!

 

 

(Visited 4 143 times, 38 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin
mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Sposób przygotowania
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
  2. Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
  3. Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
  4. Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
  5. Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
  6. Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.

  1. Wygląda bardzo apetycznie i ma świetną strukturę. Muszę wypróbować Twój przepis, bo ostatnio szaleję z wegańskimi zamiennikami tradycyjnych potraw. Ja robiłam wegański mus z innego przepisu, ale teraz poeksperymentuję z Twoją recepturą.

  2. Koniecznie muszę wybróbować. Bardzo lubię czytać Twoje przepisy. Momentami bywają dla mnie bardzo abstrakcyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *