Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/leniwe-pierogi-kaszy-jaglanej-weganskie/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Pod jednym z postów na Facebooku ( jeśli jeszcze nie polubiłaś/polubiłeś to może teraz jest ku temu okazja 😉 ) obiecałam przepis na wegańskie leniwe pierogi. Wcześniej robiłam tradycyjne, z serem, lecz bez jajek, gdyż ser biały moje dzieci w małych ilościach tolerują.

Kiedy pomyślałam o tym, z czego mogłabym zrobić takie wegańskie leniwe pierogi na myśl przyszedł mi ten przepis na farsz do pierogów ruskich bez sera. Kasza jaglana z dodatkiem soku z cytryny doskonale imituje serowy posmak. Stwierdziłam, że spróbuję ten pomysł wykorzystać i przerobić wegański farsz do ruskich pierogów na potrzeby stworzenia pierogów leniwych bez sera. Muszę przyznać, że eksperyment się udał.

Nazw ta potrawa ma co najmniej kilka. Leniwe pierogi, leniwe kluski, kopytka z serem...jakie jeszcze nazwy znacie? Jak się u Was mówi na to danie?

Tradycyjnie ciasto na leniwe pierogi składa się z twarogu, jajek, mąki pszennej z dodatkiem ziemniaczanej. Podaje się zazwyczaj z podsmażoną na masełku bułką tartą i cukrem. Taki smak pamiętam z dzieciństwa. Pyszne mięciutkie rozpływające się w ustach słodkie kluseczki.

Ja dziś zapraszam Was na przepis na wegańską wersję pierogów leniwych z kaszy jaglanej.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i choć trochę przypomni smak pysznych i mięciutkich serowych leniwych pierogów 🙂 Na pewno są bardziej syte niż tradycyjne ze względu na kaszę. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc takie pierogi leniwe są też bardziej fit, no chyba, że polejemy je dużą ilością tłuszczu i posypiemy toną białego cukru 🙂 Ja polecam ksylitol, cukier kokosowy lub inne dowolnie przez Was wybrane słodzidło 😉 

Dajcie znać czy smakowały! Możecie wysłać również zdjęcia potraw z mojego bloga przygotowanych przez Was na mój adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com, a opublikuję je na moim profilu na Facebooku w albumie specjalnie na tę okoliczność stworzonym. 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4 934 times, 16 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/leniwe-pierogi-kaszy-jaglanej-weganskie/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej, fotograf kulinarny śląsk
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
8 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
8 minut
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej, fotograf kulinarny śląsk
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
8 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
8 minut
Składniki
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 0,5 cytryny sok z połówki cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej, gryczanej, ryżowej, jaglanej jaką tam macie pod ręką. Jeśli leniwe nie muszą być bezglutenowe użyjcie pszennej 🙂
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną zalewam mlekiem roślinnym lub wodą i gotuję ok 15 minut. Jeśli kasza wsiąknie całą wodę można trochę dolać by się nie spaliła.
  2. Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą blenduję chwilę z sokiem z połowy cytryny, ale nie na gładko tylko tak, by pozostały grudki.
  3. Dodaję szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i ok połowy porcji pozostałej mąki. Dodaję w razie potrzeby resztę mąki obserwując konsystencję ciasta. Im więcej mąki dodamy tym twardsze będą pierogi, więc dodajemy tylko tyle by ciasto się dało ładnie wałkować.
  4. Zawsze sprawdzam wrzucając kilka pierogów do wrzątku czy się rozpadają i jeśli jest ok, przygotowuję resztę pierogów.
  5. Biorę kawałek ciasta i formułuję z niego wałek. Lekko rozpłaszczam i kroję nożem lekko na ukos małe pierożki. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia ok 5-8 minut
  6. Podaję z ulubionym słodzidłem, podsmażoną na złoto bułką tartą ( można użyć bezglutenowej, lub pominąć) i cynamonem.
  7. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

7 Comments

  1. Zro­bi­łam. Wyszło pycha. Nawet z mle­kiem krowim,

  2. Są na mojej liście od momen­tu jak zoba­czy­łam je na Instagramie 🙂

  3. Oooo takich jesz­cze nie jadłam 🙂 kaszę jagla­ną wręcz uwiel­biam więc koniecz­nie muszę wypró­bo­wać przepis!!!

  4. kie­dyś nie lubi­łam kaszy jagla­nej, a teraz coraz czę­ściej po nią sięgam 🙂
    Two­je leniw­ce bar­dzo kuszą 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*