Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Ostatnio ketchup z cukinii robi furorę w internetach i nie ma się co dziwić bo jest wyjątkowy! Dużo lepszy niż sklepowe ketchupy, do tego zdrowszy i nie skrywa przed nami tajemnic 🙂 po prostu, wiemy co jemy! 😉

Dzisiejszy przepis dostałam już dawno od pewnej Super Pani Domu ( Ela - dziękuję i pozdrawiam 😉 ) Ketchup z cukinii jadłam u niej po raz pierwszy. Od razu poprosiłam o przepis, bo wszyscy, byli nim zachwyceni.

Taki ketchup doskonale nadaje się nie tylko do parówek czy innych kiełbasek ale również do innych dań. Może służyć jako sos do makaronu kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, sos do kotlecików warzywnych, na kanapki. Możliwości jest wiele 🙂

W tym roku dostałam cukinię giganta ważącą ponad 2 kg. Na moim profilu na Facebooku i Stories na Instagramie mogliście ją podejrzeć 🙂

Nie zastanawiając się długo zabrałam się za przygotowywanie ketchupu z cukinii. Oprócz ketchupu zrobiłam z niej jeszcze sos do makaronu z cukinii i kotleciki z cukinią i kaszą jaglaną, które niedługo na blogu również się pojawią 🙂

Najlepiej jednak do przygotowywana potraw nadają się mniejsze okazy cukinii. W takich dużych pestki są większe i mają bardziej gorzki smak. Ja z mojej cukinii części pestek się pozbyłam 🙂

Zapraszam na ketchup z cukinii! 🙂

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1 438 times, 13 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
ok. 2 litry 1,5 godziny
Czas gotowania
40 minut
Składniki
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu
Porcje: litry
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
  2. Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
  3. Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
  4. Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
  5. Smacznego! 🙂
Udostępnij ten przepis

12 Comments

  1. Ooo to też zro­bię!

  2. No tego jesz­cze nie widzia­łam! Czy jest coś, cze­go nie da się zro­bić z cuki­nii? 😀 Haha

  3. O jeżu kol­cza­sty — a to Ci zasko­cze­nie! Nie sądzi­łam, że coś mnie może tak zdzi­wić, jak ket­chup z cuki­nii! Cie­ka­we, jak sma­ku­je to cudo…:)

  4. Taki ket­chup to super spra­wa, naj­wię­cej robo­ty z weko­wa­niem, ale na pew­no war­to 🙂

  5. Podob­ny ket­chup wycza­ro­wa­łam ostat­nie­go lata, kie­dy sezon pomi­do­ro­wy był w peł­ni. Ale z cuki­nii jesz­cze nie pró­bo­wa­łam, więc zapi­su­ję prze­pis i na pew­no wypró­bu­ję 🙂 Dzię­ki!

  6. Bar­dzo lubię ket­chup i doda­ję go wszę­dzie, tzn gdzie tyl­ko mogę. 🙂 Z chę­cią sko­rzy­stam z Two­je­go prze­pi­su. 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*