Kaszotto z dynią i indykiem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Jesień w pełni! W tę pogodę najchętniej jadłabym rozgrzewające, angażujące mało czasu dania. Najlepiej, aby były też bardzo pożywne i do tego aromatyczne. Takim daniem jest na przykład kaszotto z dynią i indykiem.

Kaszotto czy risotto z kaszy, jak zwał tak zwał 🙂 możemy przygotować z dowolnego gatunku kaszy, ja użyłam gryczanej niepalonej, ale równie dobra będzie jęczmienna, jaglana, gryczana palona lub inna, a nawet ryż 🙂

Dodatki w postaci fety, chrupiących pestek dyni i pietruszki doskonale dopełniają smak tego dania. Dodatkowo akcent oleju orzechowego nadaje ciekawego posmaku. A dynia? Pieczona dynia z ziołami…cudo! Jedliście kiedyś kaszotto? Spróbujcie, bo warto!

Kaszotto z dynią i indykiem

Składniki dania: Kaszotto z dynią i indykiem

  • 250 g piersi indyka lub kurczaka
  • 500 g  obranej dyni
  • 1 cebula
  • 250 g kaszy
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g oleju z orzechów włoskich
  • 100 g fety lub sera koziego
  • 50 g pestek dyni

Przygotowanie dania: Kaszotto z dynią i indykiem

  • Dynię kroję na mniejsze kawałki, układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia solę, pieprzę, posypuję ziołami i polewam łyżką oliwy. Mieszam aby przyprawy były na każdym kawałku dyni. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 30min.
  • W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę smażę na oliwie aż zmięknie. Dosypuję surową kaszę, podsmażam chwilę i dolewam wino. Kiedy kasza wchłonie całe wino wlewam bulion. Najpierw wlewam ok 750 ml i dolewam jeśli będzie potrzeba. Dosypuję łyżeczkę soli, pieprz. Przykrywam i gotuję na wolnym ogniu ok 20 minut, często mieszając.
  • Kiedy upieczona dynia lekko wystygnie miksuję ją blenderem z olejem orzechowym na gładką masę,
  • Pierś indyka kroję na kostki, ok 2cm. Doprawiam solą, pieprzem  i smażę nie za długo aż zaczną łapać złoty kolor.
  • Dodaję usmażone piersi kurczaka i dynię do kaszy. Mieszam i doprawiam w razie potrzeby. Nie przesadzam z solą, gdyż ser jest dość słony i lepiej nie przedobrzyć 🙂
  • Pestki dyni prażę na suchej patelni.
  • Gotowe danie nakładam na talerze, posypuję serem, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki i kroplę jeszcze odrobiną oleju z orzechów.
  • Podaję z lampką wina, którego użyłam do gotowania 😉
  • Smacznego!
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
(Visited 106 times, 1 visits today)

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *