You are currently viewing Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą
Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą

Kasza bulgur z grillowanymi warzywamiJakiś czas temu obiecałam Wam  przepis na sałatkę, którą robiłam na warsztatach kulinarnych w Pracowni Smaku Jolanty Kleser. Sałatka czy też po prostu kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą to jedna z moich propozycji na przekąskę do pracy, foodbox, danie na

imprezę czy też po prostu na pyszną i zdrową kolację. Jest syta, zdrowa i pyszna. Mam nadzieję że Wam posmakuje. Koniecznie dajcie znać jeśli ją zrobicie! 🙂

Dlatego, że nie lubię zimnych grillowanych warzyw to lubię ją zjadać jeszcze lekko ciepłą. Jeśli zostanie na drugi dzień odgrzewam ją sobie na patelni i mam pyszne danie obiadowe w 5 minut! Mężowi najbardziej smakuje w takiej odgrzanej wersji 🙂

Składnikiem dressingu jest czerwony pieprz, który jest bardzo delikatny i pyszny. Pasuje nawet do dań słodkich, możecie z nim poeksperymentować i dodać do deserów czy np truskawkowych lodów 🙂 Ciekawa jestem czy ktoś z Was się odważy 🙂 Lubicie takie eksperymenty?

Czerwony pieprz jest do tej sałatki idealny. Ja zaopatruję się tutaj w tym sklepie. Jest tam dużo ciekawych przypraw do wyboru.

Można ewentualnie użyć zwykłego, ale dajemy zdecydowanie mniej, np 1/4 łyżeczki.

Sałatkę można przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą na piknik czy do pracy. Polecam serdecznie!

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą

Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • garść rukoli
  • orzechy włoskie lub nerkowce do posypania

dressing

  • 5 łyżek oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu link do sklepu powyżej
  • pęczek melisy
  • pół pęczka pietruszki zielonej
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami

  • Warzywa kroję w plastry - ok 1 cm., solę i odstawiam aż puszczą wodę, tak około15-20 minut. W tym czasie gotuję kaszę.
  • Szklankę kaszy zalewam dwoma szklankami wrzątku, lekko solę - ok pół łyżeczki. Gotuję 10-12 minut pod przykryciem. Mieszam kaszę praktycznie tylko raz po zalaniu wrzątkiem, później już do niej nie zaglądam. Po tym czasie wyłączam gaz i pozostawiam kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Powinna cała woda wsiąknąć w kaszę.
  • Warzywa wycieram ręcznikiem papierowym i grilluję na grillowej patelni po kilka minut na każdej stronie. Ponownie delikatnie solę i odkładam.
  • Warzywa kroję na mniejsze wygodne kawałki i przekładam do ugotowanej kaszy. Dodaję rukolę, zalewam dressingiem i mieszam. Posypuję podprażonymi orzechami. Jeśli przygotowuję sałatkę w słoiczkach na wynos, układam po kolei najpierw dressing, kasza, warzywa, rukola i orzechy

dressing

  • Olej, sok z cytryny, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i pognieciony w moździerzu czerwony pieprz łączę ze sobą w miseczce. Listki melisy i pietruszki siekam drobno i dodaję do dressingu.

Notes

Jeśli chcecie i nie ma przeciwwskazań jeśli chodzi o nabiał możecie dodać trochę sera koziego lub fety.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 3 039 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 20 komentarzy

  1. Ja Zwykła Matkaa Klaudia

    Jestem kaszożercą, nawet na śniadanie potrafię zjeść kaszę. Twoja sałatka wygląda bardzo aptetycznie, wszystkie SKŁADNIKI mi odpowiadają. Już się głodna zrobiłam 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Kasza na śniadanie? czemu nie! 🙂 Mam nadzieję, że jak wypróbujesz dasz znać czy smakowała 🙂

  2. Nowe Strony

    Chyba nigdy kaszy bulgur nie jadłam – zaciekawiłaś mnie 🙂

  3. Kasia

    Nigdy nie jadłam kaszy bulgur… Na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie 😀 Na pewno się skuszę.

  4. Helena Rojek-Osowska

    Nigdy nie przepadałam za kaszą ale przepis podany apetycznie wygląda, więc będę musiała w wolnej chwili spróbować. 🙂

  5. Edyta Mój kawałek podłogi

    Zdecydowanie podkradam przepis! <3

  6. Magda

    Wygląda bardzo apetycznie! Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, kaszę bulgur lubi nawet nasz 3,5 syn. Mówi, że to jego ulubiona 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję! Zapraszam do wypróbowania, mam nadzieję że i w takiej wersji posmakuje synkowi 🙂

  7. Katarzyna

    Wow. Jakie składniki. rewelacja. Skąd takie pomysły? Nie ogarniam, bo u mnie fantazja kulinarna bliska zero 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zainspirowałam się na warsztatach kulinarnych. Miałam do dyspozycji wiele składników, z których mogłam do woli korzystać i wyszło to danie 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Bardzo dziękuję! Staram się jak mogę, żeby był profesjonalny, dlatego takie słowa są dla mnie bardzo bardzo cenne 🙂 Dziękuję!

Dodaj komentarz

Recipe Rating