Golonka z indyka pieczona z tymiankiem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

golonka z indyka, fotograf kulinarny śląskDziś coś dla fanów mięsa, czyli golonka z indyka pieczona z tymiankiem. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się mięso z indyka. Jedno z ulubionych dań mojego synka. Taka golonka z indyka przyprawiona tymiankiem to „niebo w gębie”. Mięso jest aromatyczne, pachnące tymiankiem i czosnkiem, dobrze przyprawione. Tymianek i indyk bardzo do siebie pasują, ja to połączenie bardzo lubię. Mięso z golonki z indyka nie jest suche, a nie jest też bardzo tłuste i kaloryczne, w sam raz dla osób dbających o linię, którym znudził się kurczak 🙂

Mięso z indyka nie jest u nas zbyt popularne. Na polskich stołach raczej króluje kurczak. Zgodzicie się ze mną?

Odkąd pojawiły się moje dzieci, unikamy jednak kurczaków na naszym stole. Nie mam dostępu do ekologiczych kurczaków, a też kupując produkt eko nie jestem do końca ufna czy to „eko” jest rzeczywiście eko.

Słyszałam, że indyk nie przyjmuje antybiotyków, po prostu nie reaguje na nie dobrze, więc nie jest nimi faszerowany w przeciwieństwie do kurczaka. Tak więc my przerzuciliśmy się już na mięso z indyka i jesteśmy zadowoleni 🙂

Jest smaczne, szczególnie właśnie taka golonka z indyka inaczej nazywana podudziem z indyka. To jest bardziej tłusta część niż pierś, ale i tak nie zawiera tego tłuszczu dużo. Tak więc można jeść do woli mięso bogate w witaminy z grupy B, białko, cynk i wiele innych witamin i minerałów 🙂

 

Spróbuj również przepisów na inne pieczone mięsa:

Udka kaczki w pomarańczach z korzenną żurawiną

Udka z kurczaka pieczone

(Visited 1 332 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Golonka z indyka pieczona z tymiankiem
Golonka z indyka pieczona
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 2,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Marynata do indyka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • listki z kilku gałązek tymianku lub łyżka suszonego
Golonka z indyka pieczona
  • 4 golonka z indyka (podudzia)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 2,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Marynata do indyka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • listki z kilku gałązek tymianku lub łyżka suszonego
Golonka z indyka pieczona
  • 4 golonka z indyka (podudzia)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
Golonka z indyka pieczona
Sposób przygotowania
  1. Składniki marynaty mieszam ze sobą. Marynatą smaruję indyka wcierając ją w mięso. Przykrywam i odkładam mięso do lodówki na kilka godzin co najmniej, a najlepiej na całą noc.
  2. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni podsmażam golonka z indyka na dość dużym ogniu z każdej strony, jeśli jest mało oliwy dolewam odrobinę na patelnię Przekładam mięso do brytfanki.
  3. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu szklę cebulę, skrobiąc resztki ze smażenia mięsa, tak by cały smak razem z cebulą zawędrował do brytfanki.
  4. Podlewam smażącą się cebulę resztkami marynaty i szklanką wody. Całość przelewam do brytfanki z mięsem.
  5. Przykrywam i piekę w 180st.C przez ok 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Trzeba liczyć tak ponad 1 godzinę na każdy 1 kg mięsa. Na ostatnie pół godziny odkrywam pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło
Pozostałe informacje

Sos pozostały na dnie po pieczeniu można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z ok. 1/4 szklanki wody. Stawiam brytfankę na gazie. Wlewam mąkę z wodą, mieszam i doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i podaję do mięsa.

 

Smacznego!

  1. Świetny przepis. Chętnie z niego skorzystam. Golonę pamietam z mojego rodzinnego domu. Moja mama często ją przygotowywała, a ja o niej po prostu zapomniałam. Dzięki za przepis. 🙂

  2. Indyk nie jest zbyt popularny ze względu na cenę. Króluje kurczak i wieprzowina. Ja też już od kilku lat kupuję głównie indyka, a jeśli na stole ląduje kurczak, to albo sklepowy z wolnego wybiegu albo od rodziny ze wsi. A golonek indyczych nie robiłam już całe wieki. W Twoim wykonaniu wyglądają niezwykle apetycznie.

    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *