Pralinki daktylowe czyli przepis na kulki mocy w dwóch odsłonach

Pralinki daktylowe przepisKolejny świąteczny przepis to pyszne, zdrowe pralinki daktylowe bez pieczenia, bez rafinowanego cukru no i oczywiście nabiału i glutenu. Dwa rodzaje:  z nutką piernika, posypane cynamonowo-kakaowym pudrem i drugie, z nutą pomarańczy, posypane herbatą matcha. Takie pralinki daktylowe to prawdziwe kulki mocy! Prezentują się pięknie, są zdrowe i bardzo smaczne. Czytaj dalej

Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Orzechowiec miodownik bezglutenowyPoprzednio pokazałam Wam tradycyjny przepis na orzechowca mojej teściowej. Dziś, chciałam się pochwalić efektem przerobienia tego przepisu na wersję bezglutenową i bez nabiału. Z tego eksperymentu powstał orzechowiec bezglutenowy, bez mleka i jajek. Oczywiście cukier możemy zastąpić kokosowym lub innym dowolnym rodzajem słodzidła zdrowszym niż rafinowany. Czytaj dalej

Jak zrobić domowe roślinne mleko migdałowe

Jak zrobić domowe mleko migdałoweDziś pokażę Wam przepis na domowe mleko migdałowe. Takie domowe jest dużo smaczniejsze od kupnych. Jest pyszne samo w sobie, jak również jako dodatek do owsianek, ciast, deserów itp. Od kilku dni mam w domu takiego nowego pomocnika. Nie będzie miał ze mną lekko 😉 Na szczęście daje radę! Robiłam w nim już mąkę gryczaną, puder z ksylitolu, smoothie, surówkę i właśnie mleko migdałowe. Czytaj dalej

Cukinia i papryka faszerowana kaszą jaglaną z brukselką

cukinia i papryka faszerowana kaszą jaglaną i brukselką

Dziś mam pyszną propozycję na lekki obiad. Bardzo często faszeruję różne warzywa. Czasem jest to papryka faszerowana, czasem cukinia faszerowana, a czasem inne warzywa. Pomidory, bakłażany, pieczarki. Ten przepis zrobiłam w wersji z papryką i cukinią. Mąż bardziej wolał paprykę, a ja obie wersje 😉 Czytaj dalej