You are currently viewing Ciasteczka orzechowe bez mleka i białka jajek
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka orzechowe bez mleka i białka jajek

Ciasteczka orzechowe to proste i szybkie przekąski, wyśmienite do kawy czy herbaty. Przygotowuje się je na prawdę chwilę, piecze jeszcze krócej, a i stygną bardzo szybko ku uciesze domowników 🙂

Długo zachowują świeżość przechowywane np. w metalowej puszce. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pysznych ciasteczek.

Jeśli używacie ksylitolu, warto zmielić go wcześniej na puder i taki dodawać do wypieków, szczególnie ciasteczek. Ja traktuję ksylitol blenderem ręcznym. Dzięki temu ksylitol się rozpuści i ciasteczka są równie dobre, jak ze zwykłym białym cukrem.

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 20 dkg margaryny bezmlecznej (lub masła jeśli dozwolone)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów (np. włoskich, laskowych)
  • 1/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder lub 1/3 szklanki zwykłego cukru pudru)
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

  • Margarynę siekam nożem z mąką. Dodaję orzechy, żółtka, cukier/ksylitol, ekstrakt waniliowy i zagniatam.
  • Ciasto chłodzę w lodówce przez ok 15-20 minut.
  • Wyjmuję z lodówki, Wałkuję na grubość ok 0,5 cm i wykrawam ciasteczka. Czasem kiedy nie mam czasu się bawić w wycinanie, robię z ciasta wałek o średnicy ok 3 cm i kroję nożem plasterki grubości 0,5 -1cm. Piekę w 200 st.C przez ok 15 minut.
  • Posypuję pudrem z ksylitolu
  • Smacznego!
(Visited 2 462 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Madzia

    Czy margarynę mogę zastąpić innym olejem np kokosowym bądź olejem rzepakowym?

  2. Alicja

    Czym można zastąpić mąkę orkiszową?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      W wersji bezglutenowej proponuję zastąpić mąką owsianą bezglutenową, jaglaną lub gryczaną i ziemniaczaną lub tapioką. w proporcjach tak ok 70% np. owsianej i 30% ziemniaczanej. Można dodać tej mieszanki mąk ok pół szklanki mniej niż w przepisie i ewentualnie dosypać jeśli ciasto będzie się kleić 🙂

  3. Barbara

    Jaka to jest margaryna bezmleczna? 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      można ją zastąpić masłem, jeśli nie ma alergii 🙂 Alergicy i osoby nietolerujące mleka muszą użyć margaryny, która w składzie tego mleka nie ma 🙂 jakakolwiek dostępna w sklepie, choć najlepiej taka BIO 😉

Dodaj komentarz