You are currently viewing Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląskDziś zapraszam Was na hit kulinarnych grup na Facebooku. Nie ma dnia, by ktoś na kulinarnych popularnych grupach nie zapytał o ten przepis. Chlebek ziołowy do odrywania, bo o nim mowa, to hit nie tylko internetu, ale też hit każdej imprezy, na której się pojawia. Musicie wypróbować! 🙂

Ja taki chlebek ziołowy robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Już sam wygląd robi wrażenie, a zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wyobraźcie sobie ten zapach pysznego świeżutkiego pieczywa z ziołami i czosnkiem. Można się rozmarzyć, prawda?

Orkiszowy chlebek z tego przepisu smakuje wyśmienicie z tym ketchupem z cukinii.

Ten chlebek ziołowy zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i oczywiście bez jajka. Jeśli użyjemy margaryny bezmlecznej lub oliwy, chlebek będzie odpowiedni nawet dla osób na diecie wegańskiej.

Próbowaliście już takiego chlebka? 🙂

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok. 24cm
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto na chlebek ziołowy

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Masło ziołowe

  • 120 g masła lub margaryny ewentualnie oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

Masełko ziołowe

  • Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.

Ciasto na chlebek ziołowy

  • Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  • Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
  • Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut. Smacznego!

Notes

Jeśli używasz oliwy zamiast margaryny lub masła, wlewaj ją powoli do posiekanych ziół i czosnku wymieszanych z solą do  uzyskania konsystencji pesto, które łatwo będzie rozsmarować na plackach ciasta.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 36 472 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 16 komentarzy

  1. Agnieszka

    Czy można użyć suchych drożdży?

  2. Orso

    Jak dla mnie nieco mało słone ciasto. Ale poza tym rzeczywiście fajnie wychodzi.
    Z braku laku zamiast świeżej bazylii do połowy poszła suszona a do drugiej połowy siedziby rozmaryn

  3. Paweł

    czy jakieś zdjęcia ze sposobu układania?

  4. Urszula

    Przepysznie wyglada☺

  5. Joanna

    No, ale orkisz ma gluten?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, u nas orkisz jest dopuszczalny, dlatego czasem mam przepisy z orkiszem. Nie wszystkie przepisy na blogu są bezglutenowe. W tym chlebku proponuję zamienić orkisz na równe proporcje mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej. Powinno się udać 🙂

      1. Ania

        Gluten nie jest zły. Tylko jego postać. Dla osób ze stwierdzoną celiakią jest niebezpieczny, ale to tylko 1% społeczeństwa. U pozostałej części społeczeństwa można go śmiało zastąpić glutenem orkiszowym. Jako skladnik pożywienia gluten jest NIEZBĘDNY do prawidłowego funkcjonowania. Bez stwierdzonej nietolerancji nie można go sobie po prostu “wyłączać” z diety… Gluten pszeniczny niestey sami zmodyfikowaliśmy w taki sposób, że nam obecnie przysparza problemów, ale orkisz nie podlegał tylu modyfikacjom, dlatego szczególnie jeśli mamy mąkę z wiadomego źródła i odmian, wówczas możemy z niej korzystać. Obecnie podejmuje się nawet próby terapii osób z celiakią glutenem orkiszowym (z powodzeniem)

      2. Aziul

        A owsianą na jaką zamienić??

  6. Tatiana

    Czy można użyć orkiszowej pelnoziarnistej?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, można użyć pełnoziarnistej 🙂 W smaku będzie bardziej wyrazisty. Na białej orkiszowej jest w smaku praktycznie taki sam jak na pszennej mące.

  7. Joanna

    A chlebek zmieści się w keksówce?

  8. Tysia

    Ten chlebek wygląda fenomenalnie i do tego kusił mnie już u Ciebie na FB <3

  9. Klaudia ja zwykła matkaa

    Wygląda mega 🙂 już bym go jadła z oliwą z oliwek….. oj smakował by mi. Podrzucę przepis mężowi niech się wykarze 🙂

  10. Meg

    Ten chlebek wygląda słodko! Mogłabym odrywać takie ciepłe kawałki, aż do samego końca 😉

Dodaj komentarz

Recipe Rating