Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląskDziś zapraszam Was na hit kulinarnych grup na Facebooku. Nie ma dnia, by ktoś na kulinarnych popularnych grupach nie zapytał o ten przepis. Chlebek ziołowy do odrywania, bo o nim mowa, to hit nie tylko internetu, ale też hit każdej imprezy, na której się pojawia. Musicie wypróbować! 🙂

Ja taki chlebek ziołowy robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Już sam wygląd robi wrażenie, a zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wyobraźcie sobie ten zapach pysznego świeżutkiego pieczywa z ziołami i czosnkiem. Można się rozmarzyć, prawda?

Orkiszowy chlebek z tego przepisu smakuje wyśmienicie z tym ketchupem z cukinii.

Ten chlebek ziołowy zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i oczywiście bez jajka. Jeśli użyjemy margaryny bezmlecznej lub oliwy, chlebek będzie odpowiedni nawet dla osób na diecie wegańskiej.

Próbowaliście już takiego chlebka? 🙂

(Visited 1 688 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk
Czas przygotowania 1,5 godziny
Porcje
mała tortownica
Składniki
ciasto na chlebek ziołowy
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
masło ziołowe
  • 120 g masła lub margaryny bezmlecznej ewentualnie oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Czas przygotowania 1,5 godziny
Porcje
mała tortownica
Składniki
ciasto na chlebek ziołowy
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
masło ziołowe
  • 120 g masła lub margaryny bezmlecznej ewentualnie oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk
Sposób przygotowania
Masełko ziołowe
  1. Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.
ciasto na chlebek ziołowy
  1. Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  2. Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
  4. Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  5. Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut. Smacznego!
Inne informacje

Jeśli używasz oliwy zamiast margaryny lub masła, wlewaj ją powoli do posiekanych ziół i czosnku wymieszanych z solą do  uzyskania konsystencji pesto, które łatwo będzie rozsmarować na plackach ciasta.

    1. Tak, u nas orkisz jest dopuszczalny, dlatego czasem mam przepisy z orkiszem. Nie wszystkie przepisy na blogu są bezglutenowe. W tym chlebku proponuję zamienić orkisz na równe proporcje mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej. Powinno się udać 🙂

  1. Wygląda mega 🙂 już bym go jadła z oliwą z oliwek….. oj smakował by mi. Podrzucę przepis mężowi niech się wykarze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *