Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/chlebek-ziolowy-mace-orkiszowej/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Dziś zapraszam Was na hit kulinarnych grup na Facebooku. Nie ma dnia, by ktoś na kulinarnych popularnych grupach nie zapytał o ten przepis. Chlebek ziołowy do odrywania, bo o nim mowa, to hit nie tylko internetu, ale też hit każdej imprezy, na której się pojawia. Musicie wypróbować! 🙂

Ja taki chlebek ziołowy robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Już sam wygląd robi wrażenie, a zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wyobraźcie sobie ten zapach pysznego świeżutkiego pieczywa z ziołami i czosnkiem. Można się rozmarzyć, prawda?

Orkiszowy chlebek z tego przepisu smakuje wyśmienicie z tym ketchupem z cukinii. 

Ten chlebek ziołowy zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i oczywiście bez jajka. Jeśli użyjemy margaryny bezmlecznej lub oliwy, chlebek będzie odpowiedni nawet dla osób na diecie wegańskiej.

Próbowaliście już takiego chlebka? 🙂

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1 321 times, 1 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/chlebek-ziolowy-mace-orkiszowej/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 mała tortownica 1,5 godziny
Składniki
ciasto na chlebek ziołowy
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
masło ziołowe
  • 120 g masła lub margaryny bezmlecznej ewentualnie oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Porcje: mała tortownica
Sposób przygotowania
Masełko ziołowe
  1. Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.
ciasto na chlebek ziołowy
  1. Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  2. Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
  4. Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  5. Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut. Smacznego!
Inne informacje

Jeśli używasz oliwy zamiast margaryny lub masła, wlewaj ją powoli do posiekanych ziół i czosnku wymieszanych z solą do  uzyskania konsystencji pesto, które łatwo będzie rozsmarować na plackach ciasta.

Udostępnij ten przepis

8 Comments

  1. Czy moż­na użyć orki­szo­wej pelnoziarnistej?

    • Tak, moż­na użyć peł­no­ziar­ni­stej 🙂 W sma­ku będzie bar­dziej wyra­zi­sty. Na bia­łej orki­szo­wej jest w sma­ku prak­tycz­nie taki sam jak na pszen­nej mące.

  2. A chle­bek zmie­ści się w keksówce?

  3. Ten chle­bek wyglą­da feno­me­nal­nie i do tego kusił mnie już u Cie­bie na FB <3

  4. Klaudia ja zwykła matkaa

    23 sierpnia 2017 at 20:43

    Wyglą­da mega 🙂 już bym go jadła z oli­wą z oli­wek.…. oj sma­ko­wał by mi. Pod­rzu­cę prze­pis mężo­wi niech się wykarze 🙂

  5. Ten chle­bek wyglą­da słod­ko! Mogła­bym odry­wać takie cie­płe kawał­ki, aż do same­go końca 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*