Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Bezglutenowe, wegańskie pierniki z lukrem z aquafabyZaczynam serię świątecznych przepisów od przepisu na pierniki. Nie jakieś tam zwykłe pierniki, ale bezglutenowe pierniki bez jajek, ozdobione lukrem królewskim na bazie aquafaby.

Bezglutenowe pierniki są gotowe do jedzenia od razu, ale smaczniejsze będą po 2-3 tygodniach spędzonych w metalowej puszce lub szklanym słoiku.

Do przygotowania bezglutenowych pierników wykorzystałam mieszankę mąki jaglanej, gryczanej i z tapioki (lub ziemniaczanej) i tartych lub mielonych migdałów. Ciasto bardzo ładnie dało się rozwałkować i wycinać foremkami. Bardzo polecam Wam ten przepis, bo sprawdził się znakomicie i pierniczki są chrupiące i bardzo smaczne.

Do zdobienia pierników w różnorodne wzory najlepiej sprawdza się lukier królewski na białkach jajek. Odkąd jesteśmy na diecie bez jajek, wszelkiego rodzaju ciastka i pierniki po prostu smarowałam lukrem zrobionym z gorącej wody, soku z cytryny i cukru pudru. Taki lukier ma jedną wadę, nie wyczarujecie z niego pięknych wzorów, bo zwyczajnie się do tego nie nadaje.

Z pomocą przyszło moje ostatnie odkrycie – aquafaba.

Aquafaba, czyli po prostu woda z puszki ciecierzycy, zrewolucjonizowała ostatnimi czasy cały wegański świat. Pieni się jak białko jaja. Używana w przygotowaniu wegańskich bez czy biszkoptu z powodzeniem zastępuje jajka.

Swoją drogą ciekawe kto i jak na to wpadł, że woda z ciecierzycy może mieć takie zastosowanie 😉 W każdym razie powinien dostać nobla!

Pomysł na lukier zaczerpnęłam z bloga Greenmorning

Mam w zapasie parę puszek ciecierzycy i obiecuję Wam, że będę z nimi eksperymentować 😉

A teraz, zapraszam na przepis na pierniki bezglutenowe i wegańskie ( w wersji z syropem roślinnym) z lukrem z aquafaby

(Visited 1 174 times, 6 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Bezglutenowe i wegańskie pierniki ozdobione wegańskim lukrem z aquafaby (wody z puszki ciecierzycy)
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
szt (około)
Składniki
Bezglutenowe pierniki
  • 80 g margaryny bezmlecznej lub masła
  • 2 łyżki miodu w wersji wegańskiej dowolnego syropu roślinnego
  • 1 łyżka cukru lub 0,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Wegański lukier z aquafaby
  • 4 łyżki Aquafaba wody z ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 230 g cukru pudru
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
szt (około)
Składniki
Bezglutenowe pierniki
  • 80 g margaryny bezmlecznej lub masła
  • 2 łyżki miodu w wersji wegańskiej dowolnego syropu roślinnego
  • 1 łyżka cukru lub 0,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Wegański lukier z aquafaby
  • 4 łyżki Aquafaba wody z ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 230 g cukru pudru
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Sposób przygotowania
Bezglutenowe pierniki
  1. Margarynę lub masło i miód podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję cukier.
  2. Mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao przesiewam przez sito do miski. Dodaję migdały.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam. Ciasto będzie dość miękkie, ale po schłodzeniu będzie dobrze się wałkowało. Formułuję kulę, owijam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny, lub ok 15 minut do zamrażalnika.
  4. Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję na grubość ok 2-5mm. podsypując mąką blat, stolnicę i wałek. Wykrawam foremką kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bezglutenowe, wegańskie pierniki z lukrem z aquafaby
  5. Wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę ok 7-10minut
Wegański lukier z aquafaby
  1. Wodę z puszki ciecierzycy mieszam z sokiem z cytryny. Wsypuję cukier puder i ucieram kilka minut na gładką masę. W razie potrzeby dosypujemy cukier lub dolewamy sok z cytryny.
  2. Przelewam do rękawa cukierniczego i nakładam najcieńszą końcówkę do ozdabiania. Równie dobrze można użyć zwykłego woreczka, który po napełnieniu zawiązujemy szczelnie i odcinamy róg. Ozdabiamy pierniczki.

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *