Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/babka-bezglutenowa-bez-jajek-aquafaba/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Na wszystkich blogach królują przepisy wielkanocne, nie inaczej jest i u mnie. Dziś zapraszam Was na nowy przepis - babka bezglutenowa bez jajek i masła. Zamiast jajek oczywiście aquafaba, którą już nie raz na blogu Wam pokazywałam.

Między innymi w przepisie na wegańskie muffinki brownie, czy bezglutenowy bezjajeczny i bezmleczny biszkopt. Jeśli tych przepisów nie widziałaś/łeś, a unikasz jajek w diecie, to nadrabiaj czym prędzej 🙂

Wracając do babki... Podstawą jest aquafaba, mąka ziemniaczana i olej. Zależało mi na tym, by upiec babkę bezglutenową i wegańską. Jeśli szukasz przepisów bez cukru, dodaj inny słodzik jakiego używasz, czy to ksylitol czy syrop roślinny czy miód.

Babka bezglutenowa bez jajek, a wyrosła pięknie.  Jest puszysta jak chmurka, z chrupiącą pyszną skórką. Efekt przerósł moje oczekiwania! Synek zajadał się powtarzając, że pyszną tą babkę upiekłam 🙂 Co może ją bardziej zareklamować niż zadowolone buzie dzieci 🙂

Zniknęła bardzo szybko, dobrze że zdążyłam zdjęcia zrobić!

Na instagramie i facebookowym fanpage'u możecie zobaczyć jaką miałam pomoc w trakcie sesji zdjęciowej tej babki 😀

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2 007 times, 2 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/babka-bezglutenowa-bez-jajek-aquafaba/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 minut
Czas gotowania
40 minut
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 minut
Czas gotowania
40 minut
Składniki
  • 0,5 szklanki Aquafaba wody z zalewy z puszki ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru lub 2/3 szklanki ksylitolu pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka lub zmielone migdały do posypania formy
  • kilka kropel soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego lub migdałowego
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Wodę z ciecierzycy wlewam do miski i na wysokich obrotach ubijam około 7-10 minut aż powstanie sztywna piana. Dosypuję małymi porcjami cukier lub ksylitol i miksuję dalej kilka minut
    Babka bezglutenowa i bez jajek
  2. Do piany przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką. Powoli wlewam olej, ciągle mieszając. Dodaję sok i skórkę z cytryny lub olejek. Kiedy masa się połączy przekładam do formy uprzednio wysypanej mąką lub migdałami.
  3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170st.C ( z termoobiegiem) i piekę ok 40 minut do suchego patyczka 🙂 Wystudzoną babkę wyjmuję z formy i polewam lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Inne informacje

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Udostępnij ten przepis

36 Comments

  1. Łał! świet­ne! muszę spróbować!

  2. bab­ka była wiel­ką rado­ścią dla moje­go aler­gi­ka 3 lat­ka:) całe swię­ta była radość a teraz w pie­kar­ni­ku następ­na:) pozdra­wiam i dzię­ku­ję za ten przepis

  3. Bab­ka wyszła super!! Puszy­sta i słod­ka:) tyl­ko w sma­ku moc­no czuć mąkę ziem­nia­cza­ną, czy moż­na coś na to poradzić?

    • super, że wyszła 🙂 co do sma­ku mąki ziem­nia­cza­nej, to mam zamiar tro­chę poeks­pe­ry­men­to­wać z dodat­ka­mi innych mąk, choć mi w sumie to nie prze­szka­dza 😀 jak wyj­dzie coś cie­ka­we­go to na pew­no poka­rzę na blogu!

  4. Wyszła prze­pysz­na 🙂 zro­bi­łam z olej­kiem mig­da­ło­wym, pięk­nie pach­nia­ła. Trosz­kę się przy­pie­kła, ale taka z chru­pią­cą skór­ką jesz­cze bar­dziej sma­ko­wa­ła. Jestem zachwy­co­naa aquafabą.

  5. Zro­bi­łam dokład­nie wg prze­pi­su. Cia­sto wyszło bar­dzo ład­ne, pucha­te i bia­lut­kie. W sma­ku dobre. Może sekre­tem jest schło­dzo­na aqu­afa­ba, któ­rej ja uży­łam? Albo za mało ubi­ta i dla­te­go cia­sto nie wyra­sta niektórym?

  6. Od pra­wie roku pierw­sze cia­sto któ­re zro­bi­lam ( mło­dy ma uczu­le­nie na jaj­ka i mle­ko ) i zaja­dam sie. Wyszła pysz­na 🙂 w przy­szłam tygo­dniu pla­nu­je zro­bić jesz­cze raz 🙂

  7. Szko­da, że Wam nie wyszła. Wie­le osób na face­bo­oku wysy­ła­ło zdję­cia pięk­nie wyro­śnię­tych babek. Nie wiem dla­cze­go jed­nym wycho­dzi innym nie. Mi się zawsze udaje

  8. Moja też nie­ste­ty nie wyszła, zaka­lec w środ­ku 🙁 🙁 Wszyst­ko w-g prze­pi­su, tyl­ko zamiast cukru dałam syro­pu dak­ty­lo­we­go. Pia­na pięk­nie się ubi­ła, wszyst­kie sklad­ni­ki ład­nie się połą­czy­ły. Nie wiem czy to wina syro­pu? Szko­da, bo nasza mała aler­gicz­ka nie zje w tym roku żad­ne­go ciasta 🙁

  9. Nie­ste­ty ale nie wyszla mi bab­ka:( twar­da i gumo­wa­ta się zro­bi­ła.… Nie wiem dla­cze­go bo robi­łam wszyst­ko wg przepisu:(

  10. Wła­śnie ubi­ja­niam aqu­afa­be z pusz­ki doda­jąc po tro­chu cukier. Mija 10min i nic, żad­nej pia­ny. Dlaczego? :/

  11. Nie­ste­ty cia­sto nie uro­slo :(. Niby nie­za­ka­lec. Dalam 0,5 szklan­ki cukru. Zazwy­czaj znacz­nie zmniej­szam ilosc cukru i nie wply­wa to na jego rosnie­cie. Mimo tego ze dalam mniej cukru to ciad­to jest wg mnie bar­dzo slod­kie. Poza tym wszyst­ko robi­lam wg przepisu…dlaczego nie uroslo?

    • Oj 🙁 wiem, że przy­go­to­wu­jąc bezy z aqu­afa­by trze­ba dać odpo­wied­nio dużo cukru, bo ina­czej nie wyj­dą, może to był powód że bab­ka nie urosła?
      Olej wle­wa­łaś jak już mąka była wymie­sza­na w cie­ście? Doda­wa­łaś sok z cytry­ny czy olejek?

  12. a bez prosz­ku do pie­cze­nia wyj­dzie, zaga­da­li mnie w domu i nie dosy­pa­lam, a juz w pie­kar­ni­ku — zalamana 🙁

  13. Zro­bi­łam bab­ke w sma­ku jest pysz­na nie­ste­ty opa­dla mi w cza­sie pie­cze­nia i na spo­dzie mam zaka­lec.… co mogłam zro­bic zle?
    pia­na super mi sie ubi­la powo­li doda­lam cukier i make. moze za duzo ole­ju? albo cos nie tak z pie­cze­niem? mia­la pani moze podob­ny problem?

    • ogól­nie w zyciu lep­sze­go cia­sta nie jadlam i chcia­la­bym zro­bic jesz­cze raz ale nie wiem co zmie­nic. czy za wyso­ka tem­pe­ra­tu­ra mogla to spo­wo­do­wac? moze iekar­nik mi moc­niej grzeje?

    • oj, szko­da że nie wyrosła…nie mam poję­cia dla­cze­go. Pie­kła Pani w 170stC z ter­mo­obie­giem? Olej doda­ła Pani już po wymie­sza­niu mąki?
      Dobrze, że cho­ciaż jest smaczna 🙂

  14. Wygla­da prze­pysz­nie, może uda mi się ja zro­bić na Wielkanoc 🙂

  15. Nawet nie wie­dzia­łem, że bab­kę też moż­na bez­glu­te­no­wą zro­bić 😀 muszę wypróbować 😀

  16. Tyle sły­sza­łam o aqu­afa­bie, ale nigdy jesz­cze nie wyko­rzy­sta­łam jej w żad­nym prze­pi­sie. Muszę w koń­cu spróbować 🙂

  17. Witam, czy sok i skor­ke z cytry­ny moge pomi­nac? Nie wiem czy syn moze.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*