Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabąNa wszystkich blogach królują przepisy wielkanocne, nie inaczej jest i u mnie. Dziś zapraszam Was na nowy przepis – babka bezglutenowa bez jajek i masła. Zamiast jajek oczywiście aquafaba, którą już nie raz na blogu Wam pokazywałam.

Między innymi w przepisie na wegańskie muffinki brownie, czy bezglutenowy bezjajeczny i bezmleczny biszkopt. Jeśli tych przepisów nie widziałaś/łeś, a unikasz jajek w diecie, to nadrabiaj czym prędzej 🙂

Wracając do babki… Podstawą jest aquafaba, mąka ziemniaczana i olej. Zależało mi na tym, by upiec babkę bezglutenową i wegańską. Jeśli szukasz przepisów bez cukru, dodaj inny słodzik jakiego używasz, czy to ksylitol czy syrop roślinny czy miód.

Babka bezglutenowa bez jajek, a wyrosła pięknie.  Jest puszysta jak chmurka, z chrupiącą pyszną skórką. Efekt przerósł moje oczekiwania! Synek zajadał się powtarzając, że pyszną tą babkę upiekłam 🙂 Co może ją bardziej zareklamować niż zadowolone buzie dzieci 🙂

Zniknęła bardzo szybko, dobrze że zdążyłam zdjęcia zrobić!

Na instagramie i facebookowym fanpage’u możecie zobaczyć jaką miałam pomoc w trakcie sesji zdjęciowej tej babki 😀

Wydruk przepisu
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
  • 0,5 szklanki Aquafaba wody z zalewy z puszki ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru lub 2/3 szklanki ksylitolu pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka lub zmielone migdały do posypania formy
  • kilka kropel soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego lub migdałowego
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
  • 0,5 szklanki Aquafaba wody z zalewy z puszki ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru lub 2/3 szklanki ksylitolu pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka lub zmielone migdały do posypania formy
  • kilka kropel soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego lub migdałowego
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Sposób przygotowania
  1. Wodę z ciecierzycy wlewam do miski i na wysokich obrotach ubijam około 7-10 minut aż powstanie sztywna piana. Dosypuję małymi porcjami cukier lub ksylitol i miksuję dalej kilka minut
    Babka bezglutenowa i bez jajek
  2. Do piany przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką. Powoli wlewam olej, ciągle mieszając. Dodaję sok i skórkę z cytryny lub olejek. Kiedy masa się połączy przekładam do formy uprzednio wysypanej mąką lub migdałami.
  3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170st.C ( z termoobiegiem) i piekę ok 40 minut do suchego patyczka 🙂 Wystudzoną babkę wyjmuję z formy i polewam lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

(Visited 2 290 times, 5 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. babka była wielką radością dla mojego alergika 3 latka:) całe swięta była radość a teraz w piekarniku następna:) pozdrawiam i dziękuję za ten przepis

  2. Babka wyszła super!! Puszysta i słodka:) tylko w smaku mocno czuć mąkę ziemniaczaną, czy można coś na to poradzić?

    1. super, że wyszła 🙂 co do smaku mąki ziemniaczanej, to mam zamiar trochę poeksperymentować z dodatkami innych mąk, choć mi w sumie to nie przeszkadza 😀 jak wyjdzie coś ciekawego to na pewno pokarzę na blogu!

  3. Wyszła przepyszna 🙂 zrobiłam z olejkiem migdałowym, pięknie pachniała. Troszkę się przypiekła, ale taka z chrupiącą skórką jeszcze bardziej smakowała. Jestem zachwyconaa aquafabą.

  4. Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Ciasto wyszło bardzo ładne, puchate i bialutkie. W smaku dobre. Może sekretem jest schłodzona aquafaba, której ja użyłam? Albo za mało ubita i dlatego ciasto nie wyrasta niektórym?

  5. Od prawie roku pierwsze ciasto które zrobilam ( młody ma uczulenie na jajka i mleko ) i zajadam sie. Wyszła pyszna 🙂 w przyszłam tygodniu planuje zrobić jeszcze raz 🙂

  6. Moja też niestety nie wyszła, zakalec w środku 🙁 🙁 Wszystko w-g przepisu, tylko zamiast cukru dałam syropu daktylowego. Piana pięknie się ubiła, wszystkie skladniki ładnie się połączyły. Nie wiem czy to wina syropu? Szkoda, bo nasza mała alergiczka nie zje w tym roku żadnego ciasta 🙁

  7. Niestety ale nie wyszla mi babka:( twarda i gumowata się zrobiła…. Nie wiem dlaczego bo robiłam wszystko wg przepisu:(

  8. Niestety ciasto nie uroslo :(. Niby niezakalec. Dalam 0,5 szklanki cukru. Zazwyczaj znacznie zmniejszam ilosc cukru i nie wplywa to na jego rosniecie. Mimo tego ze dalam mniej cukru to ciadto jest wg mnie bardzo slodkie. Poza tym wszystko robilam wg przepisu…dlaczego nie uroslo?

    1. Oj 🙁 wiem, że przygotowując bezy z aquafaby trzeba dać odpowiednio dużo cukru, bo inaczej nie wyjdą, może to był powód że babka nie urosła?
      Olej wlewałaś jak już mąka była wymieszana w cieście? Dodawałaś sok z cytryny czy olejek?

      1. Tak, olej wlalam po tym jak wymieszalam make z masa z aqufaby.olejku ani cytryny nie dawalam. Moze nastepnym razem dam tyle cukru co w przepisie.

  9. Zrobiłam babke w smaku jest pyszna niestety opadla mi w czasie pieczenia i na spodzie mam zakalec…. co mogłam zrobic zle?
    piana super mi sie ubila powoli dodalam cukier i make. moze za duzo oleju? albo cos nie tak z pieczeniem? miala pani moze podobny problem?

    1. ogólnie w zyciu lepszego ciasta nie jadlam i chcialabym zrobic jeszcze raz ale nie wiem co zmienic. czy za wysoka temperatura mogla to spowodowac? moze iekarnik mi mocniej grzeje?

  10. Tyle słyszałam o aquafabie, ale nigdy jeszcze nie wykorzystałam jej w żadnym przepisie. Muszę w końcu spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *